Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenskarna synas kors och tvärs

Ökad främlingsfientlighet skrämmer betydligt mer än ökad invandring. Det är ett resultat från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. SOM står för Samhälle, Opinion, Medier. I sin nya bok Mittfåra och marginal analyseras förra årets stora SOM-undersökning. Svenskarnas attityder till olika politikområden och företeelser beskrivs, de åsikter som finns i mittfåran, likaväl som de som är i marginalen.

Stödet för välfärdsstaten är rekordstarkt. Nästan varannan svensk motsätter sig nedskärningar i den offentliga sektorn. Och motståndet mot vinster i vård, skola, omsorg ökar. Det finns ett utbrett missnöje inom detta område. Inte minst de sjunkande resultaten i skolan oroar. Man kan tankeväckande nog, se att en majoritet är emot vinstutdelning även bland dem som anser att valfrihet är viktigt och bland de som själva valt privata alternativ. Många vill att olika ideella organisationer ska ta mer ansvar, särskilt för dem som lever i marginalen.

Tillbaka till invandringsfrågan. Det är förstås glädjande att svenskarna, trots all uppmärksamhet som Sverigedemokraterna lyckas få, tycker att främlingsfientligheten oroar. För det gör den. Hatbrotten och hoten mot invandrare är många och av olika slag. Och våld föder våld, som äger rum mitt i vår vardag. Det gör att vi till slut måste reagera och säga stopp till rasism och främlingsfientlighet.

Man kan också se i undersökningen att svenskarna blir allt mer toleranta mot flyktingmottagning. Då torde den nya utredningen om hur och varför kommunerna ska ställa upp och ta emot, passa bra in. Enligt utredarna, en moderat och en socialdemokrat, måste alla kommuner enligt lag ha beredskap för att ta emot flyktingar. Idag faller ansvaret alltför ojämnt mellan kommunerna, anser man. Och det kan ju vem som helst se. Tolv tusen personer med uppehållstillstånd väntar idag på bostad. Till det beräknas komma 55 200 nyanlända under det här året. Allt medan många kommuner skruvar på sig och tycker sig inte ha råd, ork, möjlighet, tid eller vad det nu kan skyllas på, för att ta sitt ansvar. Att ha beredskap är inte samma sak som att tvingas erbjuda bostad, men det är ändå den slags mjukare piska, som behövs.

Åter till SOM-undersökningen. Det är intressant sommarläsning som våra politiker borde ägna några timmar åt i hängmattan. Inte för att de när boken är utläst, ska sticka upp fingret i luften och vilja vara mera folkliga, utan för att förstå och lära sig att bli mer ödmjuka och lyssnande inför vad svenska folket verkligen tycker. Både i mittfåran och i marginalen.