Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenstavikeleverna gjorde en topprestation

Eleverna i åk 9 på Svenstaviks skola har gjort en topprestation. För första gången har alla deltagarna klarat av toppbestigningen på Helags. Dessutom åkte hela gruppen 12 kilo­meter till fjällstationen på turskidor och sedan tillbaka igen till Kläppen i Ljungdalen.

Trettionio elever, fyra lärare och tre föräldrar deltog på resan som bekostats av eleverna själva med pengar de samlat ihop genom sitt arbete med elevcaféet.

– Det är en prioritering som vi har slagit fast i vår lokala skolplan, och som är en viktig del av lärandet för eleverna som växer upp här, med naturen och fjällvärlden inpå knuten. Vårt mål är att Helags ska finnas budgeterat igen i ordinarie budget, när vi har en stabil ekonomi i balans, men för tillfället löser vi det med elevernas insats från elevcafeét, förklarar Lena Hadarsson, skolans rektor.

– Det har varit en fantastisk resa. Eleverna har varit otroliga, säger Jerry Prestberg, en av lärarna som följde med.

– Vi har sett ett gäng ungdomar som har gjort sitt bästa och peppat varandra så att vi klarade av denna stora prestation och den utmaning som det verkligen är.

– Det är verkligen ett kraftprov både fysiskt, men kanske framför allt mentalt, fyller idrottsläraren Thomas Alme i.

– Hela gänget strävade mot samma mål, nämligen toppen. Vi såg hur eleverna hjälpte varandra genom att bära varandras ryggsäckar, peppa och hålla kamrater om ryggen för att orka ta några steg till. Att ha klarat toppbestigningen är något som de har med sig hela livet. De vet att när det är tungt så orkar man mer än vad man anar, säger han.

– Det är alla verkligen värda, säger Lennart Wagelin som är förälder, företagare och som själv deltog på fjällfärden.