Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige är inget undantag

Samtidigt som klimattoppmötet i Durban, Sydafrika, öppnade vaknande

Sverige upp till en ny förödelse. Stormen Berit som drabbade södra Sverige med stor kraft under söndagsdygnet, kommer tyvärr inte vara ett undantag.

För klimathotet har krupit allt närmare även våra breddgrader.

Extremt väder blir allt vanligare.

Att medeltemperaturen på jorden sakta men säkert har stigit under de senaste hundra åren är klarlagt. Förra året var det näst varmaste sedan mätningarna startade.

Havsisarna nådde i år den näst lägsta utbredning som noterats samtidigt som koldioxidutsläppen slog nytt rekord med 33 miljarder ton 2010.

Nya beräkningar från FN:s klimatpanel, IPCC, visar att extremt väder kommer blir vanligare även på våra breddgrader. Det går med säkerhet påvisa att det skett en stor ökning av extrem nederbörd vintertid i norra Europa under de senaste 60 åren.

Skyfall, stormar och värmeböljor bedöms inträffa oftare och med större styrka mot i dag. Sverige har också de senaste årtiondena drabbats av mer extremt väder än någonsin i modern tid. Det vittnar inte minst de senaste årens omfattande stormar och skyfall om. Att något har hänt och händer med klimatet blir tydligt även för våra trakter.

Men klimatförändringens konsekvenser märks ännu så länge mest i Afrika och delar av Asien. Här beräknas 2,5 miljarder människor vara direkt drabbade. Här är det redan på liv och död.

Sambandet mellan luftens koldioxidhalt och växthuseffekten, är trots alla skeptikers högljudda invändningar helt klarlagt. Förbränner vi fossila bränslen tillförs miljön koldioxid. Följdeffekten blir att jordens medeltemperatur stegras.

Hur stor del av jordens gradvisa uppvärmning som beror på oss människor, är alla däremot inte överens om. Vi vet heller inte med säkerhet hur temperaturen påverkas om vi inte minskar koldioxidutsläppen.

Men vi vet med säkerhet att koldioxidutsläpp trycker upp medeltemperaturen och att en sådan ökning leder till extremväder och medföljande naturkatastrofer.

Därför finns många skäl att nu kräva politiska krafttag. Här krävs långsiktiga beslut för att hejda en ohållbar utveckling. Många länder kan inte vänta längre.

Samtidigt verkar Intresset dessvärre ha ebbat ut. Nu möts världens länder i Durban för ett nytt klimattoppmöte. Klimathotet är ett världsomfattande problem som kräver världsomfattande lösningar. Men så länge kriserna i världsekonomin avlöser varandra är hoppet för en fokusering mot miljön tyvärr litet.

Klimatförändringar skördar redan många offer på vår jord. Det är en ödesfråga som inte löser sig själv. Klimatet måste högst upp på den politiska agendan igen.