Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige behöver en ny migrationspolitik

Fallet Ghader Ghalamere har visat hur stelbent det svenska asylsystemet är och vilka fruktansvärda konsekvenser det kan leda till.

Nu verkar det som att detta enskilda fall kan få ett lyckligt slut. Men så ser inte alltid fallet ut. Men frågan vi ställer oss är hur kan byråkrati och teknikaliteter gå före en människas liv?

Man behöver inte känna Ghader för att förstå att det här är väldigt viktigt. Scenerna som utspelade sig på Frösö flygplats 10 april säger allt om de höga insatserna.

Hade Sverige antagit FN:s barnkonvention i lag hade beslut om asylärenden kunnat fattas med stöd av barnkonventionen. I den framgår att barnets bästa ska komma i främsta rummet vid alla beslut som rör barn.

Ghader är far till två barn, 4 år och 3 månader gamla. Med hänsyn till barnens bästa och deras rätt till båda föräldrarna borde Ghader kunna få stanna i Sverige. Flerbarnspappan Ghader Ghalemere kunde ha varit ett sådant ärende.

Men Sverige har inte gjort barnkonventionen till lag, vilket är sorgligt eftersom det finns en majoritet i riksdagen för en sådan förändring.

Däremot har vi förbundit oss att aldrig skicka människor till länder där de riskerar dödsstraff, tortyr eller att utsättas för annan omänsklig behandling.

Iran är en provkarta på den repressiva regimens alla vidriga metoder: aktivister utsätts för trakasserier, godtyckliga frihetsberövanden och tortyr. I en värld där det totala antalet dödstraff minskar, är Iran ett av få länder som går emot strömmen.

Sverige har fällts hela 20 gånger för att ha behandlat enskilda asylärenden i strid med FN:s tortyrkonvention, fler gånger än något annat land. Nu kanske inte Ghader trots allt blir det 21:a offret, men sker inte en förändring kommer någon annan bli det.

Sverige behöver en human, solidarisk och rättighetsbaserad migrationspolitik. Denna bör ta avstamp i mänskliga rättigheter och internationell flyktingrätt.

Talla Alkurdi

förbundsordförande socialdemokratiska studentförbundet

Jason O'Halloran

Pantarei socialdemokratiska studentklubben i Östersund 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel