Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige behöver en samlingsregering

Sverige står inför ett antal strategiska frågor som endast kan lösas genom brett politiskt samförstånd. De senaste veckornas alla utspel ger närmast ett desperat intryck, där den egna makten prioriteras framför nyttan för medborgarna.

Journalister i olika media bidrar till att öka förvirringen i sina ambitioner att skapa motsättningar mellan partierna.

Mot bakgrund av bland annat skolans situation och det säkerhetspolitiska läget i vår omvärld borde Sverige efter valet styras av en samlingsregering.

Några förtydliganden:

1. Skolan

Kommunaliseringen har inte varit lyckad, lärarnas status har försämrats kraftigt och eleverna lämnar skolan med alltför svaga kunskaper. Vi måste snabbt ta till oss erfarenheter från framgångsrika länder som Finland. Lärarna har hög status, man litar på deras kompetens, och genom förebyggande arbete ges alla barn likvärdiga förutsättningar.

2. Säkerhetsfrågor

Oron i vår omvärld kräver ett kraftfullt och samlat agerande.

3. Flyktingpolitiken

Här krävs ökad samordning och framförhållning för att höja den kommunala beredskapen och underlätta integrering.

4. Sjukvård

Mot bakgrund av en snabb medicinteknisk utveckling krävs en nationell planering för kvalitets- och resursoptimering.

5. Infrastruktur

En avgörande förutsättning för att skapa trygghet och en positiv näringslivsutveckling är prisvärda och fungerande kommunikationer (i hela landet).

6. Klimat/miljö

I nuläget upplevs miljöpolitiken som oklar och spretig där långsiktighet saknas.

7. Samhällsorganisation

Flertalet kommuner tappar befolkningsunderlag och kompetens. Det är hög tid för en ny kommunreform. I bland annat Finland har frågan aktualiserats.

8. Arbetslöshet

Kan endast lösas genom en upprustning av skolan, där eleven stimuleras till att höja sin kompetens för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Det mesta som föreslås i dag är konstgjord andning.

Den lek med siffror som dominerar debatten löser inga problem. Marknaden efterfrågar inte de enklare jobb som fanns tidigare och på en global marknad kommer konkurrensen från mer välutbildade unga vuxna från andra länder att öka.

Slutsats:

Sverige behöver en samlingsregering. I stället för att stimulera till konstruktiva lösningar har den politiska debatten blivit ett självändamål.

Låt en samlingsregering verka under några år för att sjösätta nödvändiga förslag.

Nils Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel