Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige behöver politiker som vågar investera


Ska hela Sverige leva är det viktigt att infrastrukturen finns på plats. För det krävs politiker som förhandlar bra och vågar ta initiativ på lång sikt.

Annons

Det finns en fråga där de rödgrönas kritik mot Alliansen var befogad. Inte för att de själva nödvändigtvis hade gjort det bättre, det handlar mer om frågans natur än om ideologi, men ändå. Frågan det gäller är infrastruktur och infrastrukturskulden. Den är eftersatt och utvecklades inte tillräckligt av alliansregeringen, även om satsningar gjordes. Problemet med infrastruktur är att det är dyrt, inte belönas tydligt opinionsmässigt och har väldigt långa investeringshorisonter. Därför är politiker av alla färger dåliga på det. Men likväl är det en fråga som är av yttersta vikt för samhällets utveckling.

Transportgruppen, som är en medlemsorganisation för företag inom transportsektorn, lät göra en undersökning tillsammans med WSP Analys & Strategi där de kom fram till att det saknas 184 miljarder kronor i infrastrukturinvestering. Det säger något både om det stora behovet och den tämligen oattraktiva kostnaden.

När vi talar om att hela landet ska kunna leva landar vi snabbt i vikten av att det finns stora arbetsgivare på fler platser än bara i storstadsregionerna. Dels för att skapa kvalificerade arbetstillfällen, dels för att stora arbetsgivare ger mervärde i tillväxt även inom tjänstesektorn. Stora kontor behöver köpa städhjälp, de anställda vill ha restauranger att äta lunch på och dagis där barnen kan gå. Det får gärna vara en stor privat arbetsgivare, som LKAB i Kiruna. Dock så ser Sverige fortfarande ut så i dag att det offentliga är en viktig arbetsgivare. Statliga verk och myndigheter innebär många jobb och därför är det viktigt var regeringen väljer att placera dem.

För att fler stora företag, fler myndigheter och fler nya småföretag ska välja att vara, eller för den delen stanna kvar, i exempelvis Östersund eller Hudiksvall, krävs det god infrastruktur. Vägar som är hela, tåg som går och kommer i tid och välfungerande stadsnära små flygplatser. Men även ordentligt utbyggt bredband och annan digital infrastruktur.

De politiker som vill satsa på infrastrukturutbyggnad behöver se till att vara sturska vid förhandlingsbordet. Så fort man vet med sig att man har ett antal miljarder att bygga vägar för kommer alla och vill ha en del av kakan. Lokalpolitiker som minsann vet varför just deras kommun ska ha mest investeringar, och byggbolagen. De vill ha hela upphandlingen för sig själva och många överklagar in i absurdum om de nekas. Infrastruktursatsningar kan därför lätt dra ut både på tid och budget, vilket inte direkt ökar chansen för att de blir av.

Land är det enda jag investerar i för det är det enda de inte kan göra något mer av är inte ett dumt citat. Utrymme är en brist på många platser men inte i Sverige. Vi har mycket plats kvar i vårt land, plats för utbyggnad och tillväxt och fler innevånare. Men då krävs goda förutsättning för tillväxt och för det krävs god infrastruktur. För hela landets skull får vi hoppas vi har politiker som har stake nog att ro i land förhandlingarna och genomföra de nödvändiga projekten som kommer behövas.