Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige bör gå med i Nato

Försvarsberedningen innebär ett glädjande trendbrott. Efter decennier av nedskärningar har försvaret nu äntligen lovats växande resurser under de kommande tio åren. Detta är något Folkpartiet har kämpat för länge.

Under lång tid har det varit angeläget att försvarsförmågan stärks. Utvecklingen i Ryssland är oroande. 2008 invaderades Georgien och sedan dess har Ryssland stärkt sitt försvar, ökat förtrycket mot oliktänkande i landet och ytterligare förstärkt maktspråket mot länder i närheten.

Invasionen av Ukraina visar att Ryssland är betydligt farligare för sin omgivning nu än på många år.

Försvaret av Sverige, med fokus på Östersjön och Gotland, stärks med på sikt 5,5 miljarder kronor årligen, vilket innebär att resurserna ökar med drygt 10 procent jämfört med i dag. Bland de positiva beskeden ryms bland annat:

• Incidentberedskapen förstärks.

• Modernare och fler u-båtar, nya och fler Jas-plan och modernt luftvärn införskaffas.

• Resurser till övningar förstärks. Särskilda medel finns bland annat för att öka flygvapnets flygtimmar.

• Övningar och utbildning kommer i högre grad att bedrivas på Gotland, så att vår militära närvaro där förstärks.

För två år sedan uttalade ÖB, Sverker Göranson, att förutsatt vissa ekonomiska förstärkningar skulle Sverige kunna hålla stånd mot ett anfall i en riktning under en vecka.

Uppståndelsen kring denna ganska självklara slutsats blev stor. Så stor att den sista delen i uttalandet nästan glömdes bort, nämligen att ”sedan måste hjälpen komma”. Och den avgörande frågan är just vem som ska komma?

Nato är världens mest effektiva försvars- och säkerhetssamarbete för demokratier. Ett medlemskap skulle, som inget annat, i ett slag förbättra vår säkerhet.

Det skulle skapa förutsättningar för ett djupt och förtroendefullt samarbete med de övriga nordiska och baltiska länderna. Det skulle även garantera de svenska stridskrafterna tillgång till den ledning och de kommunikationer som vi redan är beroende av.

Vi skulle kunna forma vårt militära försvar med utgångspunkt från andras bidrag, istället för att hopplöst försöka upprätthålla en total förmåga på egen hand. Vi skulle vara en röst vid Nato-bordet i stället för att vänta på besked ute i hallen.

Men även som medlem måste Sverige nu återskapa en påtaglig försvarsförmåga. Vi måste själva kunna hålla ut den där veckan eller mer som det tar för hjälpen att komma. Och som en del i en kollektiv säkerhet kan man inte bara lita till andra utan måste också själv bidra.

Folkpartiet Liberalerna väljer inte mellan Nato och ett starkt, svenskt försvar. Vi står för både och.

Allan Widman (FP)

riksdagsledamot och försvarspolitisk talesman

Lennart Ledin (FP)

kandidat till fullmäktige region Jämtland-Härjedalen och Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel