Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige en fristad för krigsförbrytare

Enligt Amnesty international befinner sig ungefär 1 500 krigsförbrytare i Sverige.

3 februari släppte Amnesty en rapport om brister i den svenska lagstiftningen både när det gäller möjligheter att lagföra personer som gjort sig skyldiga till grova internationella brott och för brottsoffer att få upprättelse.
Amnesty kritiserar Sverige för en lång rad brister när det gäller brott som folkmord, brott mot mänskligheten, krigsbrott och tortyr. Alternativet att vår regering helt enkelt tillåter dem fortsätta gå fria, är i mina ögon fullständigt orimligt. Det är hög tid att Sverige, som är ett föregångsland när det gäller att bekämpa straffrihet för grova människorättskränkningar internationellt, nu också förändrar den svenska lagstiftningen så att den anpassas efter de krav som ställs i folkrätten och den internationella straffrätten. Om vi inte gör något att ställa dessa personer inför rätta kan internationella brottsmålsdomstolen, ICC, begära att de flyttas till Haag.
Sverige ska inte vara en fristat för krigsförbrytare. Krigsförbrytare som har gjort sig skyldiga till tortyr och mord borde utvisas från Sverige. USA vill att Sverige tar emot frikända fångar från Guantamofängelset. Det amerikanska högkvarteret, Pentagon hävdar att 61 tidigare fångar i Guantanamolägret har återvänt till terrorverksamhet. Vid sidan om Guantanamo finns minst 600 fångar på Bagram, USA:s största bas i Afganistan. Vilket land kan ta hand om dessa fångar i framtiden?

Objektiv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel