Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige frånåkt direkt i stafetten – Norge vann igen

Utan Anders ­Södergren var guld­chansen borta.
Och inte ens med honom hade det räckt till medalj i VM-stafetten i Liberec.

Annons

Redan på första sträckan var Sverige akterseglat med en sjätteplats som sved.

Beskedet om Anders Södergrens magsjuka sänkte förväntningarna ordentligt inför stafetten i skid-VM. Och frågan är hur mycket han hade orkat reparera av den skada som skedde redan på första etappen.

Daniel Rickardsson, startman i vinterns två tidigare stafetter då Sverige blev tvåa och trea, tappade både uppför och utför och han var nionde man och 1.18 bakom tätklungan när han lämnade över till Johan Olsson.

– Jag fick slita i stakningen och hade sämre skidor än de andra, sedan rann det bara i väg. Och formen var inte med, sade Rickardsson.

– I stafett drabbar det de andra och det var ju tre sträckor kvar. Ibland räcker man inte till.

förde upp Sverige tre placeringar, men avståndet växte till tätlagen ännu mer och medaljchansen började rinna i väg.

– Vi har snackat om hela säsongen att det här var en bra chans, sade Olsson. Det var kanske det viktigaste VM-loppet för oss, så går det åt helvete direkt.

– Södergren var ett klart avbräck, men inte ens han tar in en minut.

ersättare Mathias Fredriksson fick tampas med lag utanför medaljstriden på tredje sträckan.

– Jag pratade med Anders i går kväll så jag var förberedd på att åka, sade han. Men det här var skit.

Marcus Hellner insåg att loppet var kört när han gav sig ut på den sista milen. En spurtuppgörelse med Petter Northug var det inte tal om.

– Jag såg han knappt, sade Hellner. Det är inte så inspirerande att åka när det inte är medaljerna man vill slåss om.

Hellner släppte i väg italienaren Giorgio Di Centa och kanadensaren Alex Harvey framför sig och kom i mål som sexa, 2.13,1 bakom segrande Norge.

Tyskland blev utmanaren till Norge. Axel Teichmann gick ut med tio sekunders ledning för Petter Northug, som snabbt var i kapp. Tysken väntade till den allra sista backen innan han gjorde ett lamt försök att hänga av norrmannen. Retfullt enkelt manövrerade Northug bort tysken på upploppet och satte expressfart mot sitt andra guld och Norges tredje raka i VM.

Finland tog brons, det tredje på herrsidan för Finland. Även på herrsidan är Finland tillbaka i världstoppen efter dopningssmällen i Lahtis 2001.