Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige kan förbjuda bisfenol A i kvitton

Jegrelius-institutet i Östersund slog larm om att kemikalien bisfenol A fanns i kassakvitton. Nu kan ett nationellt förbud mot sådana kvitton vara på gång.

2010 rapporterade ÖP och många andra medier om den upptäckt som Jegrelius-institutet i Östersund hade gjort. Vid undersökningar av så kallat termopapper som används till kassakvitton och biljetter hade institutet funnit att det innehöll den hormonstörande kemikalien bisfenol A.

– Det gjorde att hela frågan lyftes, det var ju ingen som hade pratat om de här kvittona innan. Det fick i gång en debatt och det gjordes fler analyser, säger Tomas Östberg som är miljökemist på Jegrelius-institutet, en del av Regionförbundet.

Upptäckten ledde bland annat till att Länstrafiken i Jämtland bytte till helt bisfenolfritt papper i sina biljettmaskiner.

Men helt riskfritt är det ändå inte, enligt Östberg, eftersom en del av problemet ligger i själva tekniken. För att slippa använda toner, färg och skrivare beläggs kvitto- och biljettpappret med kemikalier som under uppvärmning skapar själva texten.

– Det bästa vore att byta ut det helt och hållet och ha pappersfria system för att få ett kvitto på ett köp eller en resa, säger Östberg.

Stora kedjor som Ica, Coop och Ikea bytte också kvittopapper efter upptäckten, och Kemikalieinspektionen fick i uppdrag att ta fram ett nationellt förslag till förbud mot bisfenol A i termopapper. Förslaget lämnades in till miljödepartementet i juni 2012, men något beslut har ännu inte tagits.

Det finns redan ett förbud mot bisfenol A i plastnappflaskor till barn, ett förbud som togs inom EU i mars 2011.

– Dessa nappflaskor var väldigt viktiga att få bort, säger Tomas Östberg.

Efter det har vissa europeiska länder, däribland Sverige, infört ytterligare begränsningar av kemikalien. Så sent som i juli i år förbjöd Sverige matförpackningar med bisfenol A som riktar sig till barn under tre år.

Bisfenol A är en kemikalie som kan leda till förändringar i hjärnan och beteendet och öka cancerrisken.

– Det luriga handlar om vilken koncentration som är farlig och hur mycket vi människor får i oss. Det finns gränsvärden, men en del studier har visat att just hormonstörande ämnen kan ge negativa effekter vid ännu mindre nivåer.

Dessutom nämner Östberg cocktaileffekten, det vill säga att kemikalier som blandas i våra kroppar kan ge nya reaktioner.

– Det är svårt att forska om det, och det finns även problem med hur lagstiftning och kontrollsystem ska fungera. Det bästa vi kan göra är att gå efter en försiktighetsprincip, att det vi vet är farligt ska bort så fort som möjligt.