Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige måste bli bättre på elbilar!

Annons

Norge slår Sverige inte bara i skidor utan även i elbilar: Elbilsförsäljningen och -nyttjandet har ökat med närmare 300 procent. Motsvarande siffra i Sverige: 130 procent.

I Norge finns drygt 20 000 elbilar; under årets första kvartal var superelbilen Tesla S den mest sålda. I Sverige rullar runt 6400 elbilar; prognosen för 2014 ligger på blyga 8 500.

Mitt i centrala Oslo, som Akers Brygge, kan du parkera och samtidigt ladda elbilen – gratis. I Stockholm finns ett 100-tal laddplatser. I exempelvis ”klimatvänliga” Hammarby Sjöstad finns bara tre.

Den norskregisterade elbilen är undantagen avgifter och trängselskatt och köer, genom att glida fram i bussfilen. Med sådana förmåner är det inte undra på att försäljningen skjutit fart.

Den förra Stoltenbergregeringen gav ett 40-procentigt bidrag till investeringar i snabbladdningsstationer, men den nuvarande högerpopulistiska Solbergregeringen har inte direkt dragit ned på stödet.

Att jämföra med förra alliansregeringens 40 000 kronor i elbilsbidrag, den statliga supermiljöbilspremien, ett slags engångssubvention som uppenbarligen inte lockat tillräckligt många svenska bilister att gå från fossilt till förnyelsebart bränsle.

IPCC:s klimatrapport talar sitt tydliga språk: åtgärder krävs nu! Sverige har för första gången fått en miljöpartist som miljöminister. Elbil 2020 arbetar inom ramen för riksdagens mål om en fossiloberoende transportsektor år 2030.

I Göteborg sker 6 november ett Power Circle Summit: ”Strategiska vägval för framtidens hållbara energimarknad.”

Kanske kan dessa faktorer råda bot på den nuvarande utvecklingen att Norge drar ifrån i både skidspåren och den fossilfria bilfilen?

Rikard Rehnbergh

klimatengagerad

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel