Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige nordiska mästare i pimpelfiske på Siksjön

Det svenska laget tog hem den åtråvärda titeln Nordiska mästare i pimpelfiske efter lördagens soliga tävling på Siksjön. Men just solen gjorde det till en tuff tävling.
– Pimpelfiskarna tyckte det var svårt och jobbigt, säger tävlingssekreterare Daniel Eriksson

Annons

Sverige vann nationstävlingen med en segermarginal på lite drygt tre kilo. 24796 gram abborre mot tvåan Finland som slutade på en sammanlagd vikt av 21667 gram. Förra årets vinnare Norge kom sist på 20714 gram. Ett jämnt resultat i det vackra vädret som gav ett trögt fiske.

– Det var väldigt svårfiskat. Fisken var trög, det var lite slumpartat kan man väl säga, berättar Daniel Eriksson.

Strålande sol och blankis gjorde att mycket ljus kom ner i vattnet när de tävlande borrade sina hål. Då skyggar fisken, drar sig undan och blir svårare att få upp, förklarar Daniel Eriksson.

– Fiskare är ju olika bra på att hantera det också. Det finns ju de som bara ger upp. Men nu var det ju nordiska mästerskapen och där är det fiskare som kämpar på.

Kämpandet gav resultat för svenskarna som skördade framgångar även i flera av lagtävlingarna, bland annat i herrseniorklassen med hemmaklubbsfiskaren Thomas Larsson från Gävle i tremannalaget. Segermarginalen blev bara 15 gram, mot tvåan Norge.

– Det var väl minsta möjliga marginal, säger Daniel Eriksson.

Det tröga fisket gjorde att det blev extra många hål borrade och mycket spring över isen. Främst för lagkaptenerna som flyttade sig runt och tipsade sin respektive nationsdeltagare om bästa fisket.

– Vicekaptenen från Finland, han håller på med ultramaraton annars, han trodde han hade sprungit ett maraton på Siksjön, säger Daniel Eriksson.

Gav det mersmak, blir det fler sådan här arrangemang från Svegs sportfiskeklubb?

– Arrangörsmässigt är vi väldigt nöjda. Det är ju alltid trevligt när det kommer fiskare från olika håll. Nu är det ju ingen stor tävling med många deltagare, utan det är ju mer att det är nordiska mästerskapen. Det kan väl hända att vi gör liknande arrangemang även i framtiden men vi får se vad det kan blir för något, säger Daniel Eriksson.