Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige skänker bort stora energitillgångar

Inte nog med att de flesta vattenkraftverken i exempelvis Indalsälven är utlandsägda.

Nu är vi på väg att med understöd av stora subventioner från svenska folket mer eller mindre skänka bort stora energitillgångar i form av goda vindkraftslägen till utländska investerare.

Jämför med Norge där samhället enligt lag alltid skall äga hälften av energitillgångarna i form av vattenkraft.

Enligt ett EU direktiv skall varje land ha 20 procent förnyelsebar energi år 2020. Om andra länder, för att klara detta mål, väljer att bygga vindkraft i Sverige i stället för att bygga i sitt eget land, vilket är tillåtet enligt samma direktiv, borde dessa länder åtminstone betala den merkostnad som detta innebär för svenska folket.

En påtvingad merkostnad för våra svenska hushåll i form av elcertifikat och en utbyggnad av våra elnät för att möjliggöra transport av denna kraft till central Europa. Elcertifikat som under den 15 åriga bidragstiden motsvarar drygt hälften av vindkraftens investeringskostnad och en utbyggnad av stamnätet för cirka 17 miljarder kronor.

Hur tänker våra EU politiker egentligen? När de tillåter att svenska folket tvingas betala den merkostnad som uppstår i Sverige, som ett resultat av att utlandet placerar sina vindparker i Sverige i stället för i sitt eget land? Har de över huvud taget någon kunskap om detta?

BJÖRN WAHLBERG
Östersund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel