Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige tvåa – och ett stort OS-hopp

Världens stabilaste stafettlag i skidskytte är svenskt. Andraplatsen i Anterselva var ett nytt kvitto på att laget är ett stort OS-hopp.

– Vi ska ha målet att ta medalj, säger Björn Ferry.

Sverige kom tillsammans med Frankrike in i ledning till sista skyttet i söndagens stafett.

Carl Johan Bergman sköt fullt.

Det gjorde Martin Fourcade också.

Dessutom sköt den franske världsstjärnan en aning snabbare och fick en lucka på ett par sekunder inför sista varvet.

– Sedan lade han på en jäkla rökare första kilometern. Jag gjorde det jag kunde för att försöka ta ikapp, men det fanns ingen chans. Jag ville komma i mål också, säger Bergman, som efter förkylning gjorde sitt första lopp på drygt en vecka.

Det fanns ingen anledning att sörja den uteblivna segern i Anterselva. Svenskarna kände sig trots andraplatsen som vinnare, efter ett lopp som visade att det inte bara är en sliten klyscha att "allt kan hända i stafett".

Tobias Arwidson började med att ramla direkt vid starten när staven slant, han föll sedan en gång till på första varvet och följde upp det med att dra på sig en straffrunda i liggande.

Vid växlingen till Björn Ferry låg svenskarna på 14:e plats, 1.19 bakom täten.

Ridå, Sverige? Inte alls.

Ferry gjorde för tredje dagen i rad ett kanonlopp och förde upp Sverige till en femteplats.

Fredrik Lindström tog vid efter Ferry och fortsatte på snabba skidor jakten på Norge som, trots att man ställde upp med ett b-lag, så långt låg i täten.

Vid det stående skyttet klappade norrmannen Martin Eng sedan igenom fullständigt och drog på sig två rundor. Samtidigt fick Lindström äntligen ordning på sitt skytte, behövde bara använda ett extraskott totalt på sträckan – och vid sista växlingen var Sverige plötsligt i ledning tillsammans med Frankrike och Tyskland.

– Det kanske var bra att det var stafett nu, man har de där extraskotten som en liten säkerhet, säger Lindström.

– Nu känns det som att jag kan lägga de där grubblerierna kring skyttet bakom mig lite grann.

Sedan räckte alltså inte Bergman hela vägen på slutsträckan. Men Sverige kan stoltsera med en andraplats bakom Tyskland i den avslutade stafettvärldscupen, där inget annat land har en lika hög lägstanivå.

– Visst är det skönt. Nu har vi varit tvåa, fyra, fyra, tvåa – det är fyra stabila stafetter, säger Ferry.

Lördagen den 22 februari, på näst sista dagen i OS, körs stafetten i Sotji. Då med Sverige som en av favoriterna till att slåss om guldet.

– Att vinna en stafett på OS är svårt, för det är fyra perfekta lopp vi ska göra på rad, säger Carl Johan Bergman.

– Men vi vet att vi har allting. Vi är bra.