Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverige utvisar rysk diplomat och kräver besked: "Förväntar oss att Ryssland lämnar svar"

Sverige utvisar en rysk diplomat efter nervgiftattacken i Storbritannien den 4 mars. Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande på måndagen.

"Mordförsöket i Salisbury är större än en bilateral fråga mellan Storbritannien och Ryssland. Det är ytterligare en utmaning av det internationella regelverket från rysk sida, därför måste vi agera", säger statsminister Stefan Löfven (S) i ett pressmeddelande.

Sverige vill nu ha vissa svar från Ryssland efter nervgiftattacken.

"Vi förväntar oss att Ryssland lämnar svar på de frågor som man har ställt från brittisk sida och samarbetar fullt ut med Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW", säger Stefan Löfven.

Ett tiotal EU-länder har tidigare meddelat att de ska utvisa ryska diplomater, och nu följer alltså Sverige efter. Totalt kommer 14 av de 28 EU-länderna att utvisa ryska diplomater, enligt EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, rapporterar SVT Nyheter.

USA kommer att utvisa 60 ryska diplomater efter nervgiftattacken. Det beskedet kom tidigare under måndagen.