Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrat uteslöts för moskéarbete

Gerhard Carlsson och Carl Festin har uteslutits från Sverigedemokraterna med omedelbar verkan. Det skedde under ett partistyrelsemöte i måndags.

– De har misskött sig, säger Martin Kinnunen, partiets pressansvarige.

Annons

Gerhard Carlsson, som är kommunfullmäktigeledamot i Östersunds kommun, har gjort en rad övertramp som har varit till grund för uteslutning, enligt Martin Kinnunen. Han ska exempelvis ha häcklat politiska motståndare.

– Det är ingenting som vi accepterar. Vi kräver att man behandlar politiska motståndare med respekt, säger Martin Kinnunen.

Ett annat fel som han har gjort enligt partiet är att han har försökt att utesluta medlemmar trots att han inte har rätt att göra det. Enligt Martin Kinnunen är det bara partistyrelsen som har rätt att utesluta medlemmar.

– Han hävdar fortfarande att han har rätt att agera mot medlemmar trots att det står i våra stadgar att det inte är tillåtet, säger Martin Kinnunen.

Även Carl Festin, som är partiets kassör i Östersund, har nu uteslutits. I det fallet är det bland annat politik som ligger bakom det hela.

– Han har aktivt arbetat för ett moskébygge i Östersund. Det är ingenting som partiet står bakom, säger Martin Kinnunen.

En annan anledning till att partiet väljer att utesluta Carl Festin är för att han, enligt partiet, har representerat Junilistan samtidigt som han har varit medlem i Sverigedemokraterna.

– Det är något som vi ser väldigt allvarligt på, säger Martin Kinnunen.

Han säger också att Carl Festin inte har svarat på anklagelserna på ett bra sätt, och att det inte har varit till hans fördel.

Både Gerhard Carlsson och Carl Festin ska dessutom ha betett sig illa mot sina partikamrater.

– De har brutit mot en rad olika regler. De har helt enkelt misskött sig och kan inte föra sig i interna sammanhang, säger Martin Kinnunen.

Östersunds-Posten har varit i kontakt med Gerhard Carlsson och Carl Festin men ingen av dem vill i nuläget kommentera det inträffade.

Inte heller Ronny Karlsson, som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Jämtlands län, vill ge en kommentar, men han säger ändå:

– Vi lämnar detta bakom oss och ser framåt. Vi ser det här som en nystart och jag tror att det här kan få partiet att växa.

Gerhard Carlsson och Carl Festin är inte de enda som blev uteslutna under måndagens partistyrelsemöte. Enligt Martin Kinnunen blev sju-åtta personer från olika delar av landet uteslutna för att de på något sätt har brutit mot partiets regler.

Annons