Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna avgjorde ordförandeval

När Härjedalens kommunfullmäktige sammanträdde på onsdagskvällen för att utse presidium blev det en spännande historia. Till slut valdes två socialdemokrater till ordförande respektive vice ordförande sedan de sannolikt fått stöd av Sverigedemokraterna.

Gunilla Hedin (S) får nytt förtroende som kommunfullmäktiges ordförande och som vice ordförande får hon partikamraten Leif Nilsson. Detta står klart efter att båda valdes genom slutna omröstningar.

Valberedningen förordade Hedin som ordförande men allianspartierna framförde Lars Bygdén som motkandidat. Då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Vox Humana inte har majoritet så fanns möjligheten att alliansens förslag skulle vinna men med mycket stor sannolikhet fick Hedin Sverigedemokraternas röster och vann med 22-17. Hade de valt att lägga sina tre röster på Bygdén hade han blivit ordförande.

Som vice ordförande föreslog valberedningen Stig Holm (C) men då lanserade S, V och VH Leif Nilsson som kandidat. Återigen kom Lars Bygdén som förslag från allianssidan vilka även hade stöd från Härjedalspartiet. Stig Holm meddelade att han inte önskade vara valbar och då stod två kandidater mot varandra. Den här gången vann Leif Nilsson (S) med röstsiffrorna 19-18, två ledamöter röstade blankt.

– Det var ju en sluten omröstning så jag väljer att inte kommentera hur vi röstade, men jag är nöjd, säger Thomas Johansson Nordqvist, gruppledare för SD.