Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraterna har inflytande över flyktingmottagandet i kommunerna

I kommuner där Sverigedemokraterna är vågmästare är flyktingmottagandet generellt sätt lägre. Utvecklingen skiljer sig från den nationella, där migrationspolitiken mjukats upp.

Annons

Resultaten från en ny studie vid Mittuniversitetet visar att Sverigedemokraternas inflytande över den lokala flyktingpolitiken inte är beroende av om det vänster- eller högerstyre i kommunen, även om moderatledda kommuner generellt sett är mer restriktiva. Det som spelar någon roll är däremot om de har en vågmästarroll.

– Vi ser en signifikant skillnad i benägenhet att ta emot flyktingar i kommuner där Sverigedemokraterna är vågmästare. Deras närvaro har effekt och det är när de är vågmästare som de har inflytande, säger Jon Nyhlén som är universitetslektor i statsvetenskap och har gjort studien tillsammans med Niklas Bolin och Gustav Lidén.

Sverigedemokraterna har mandat i sex av Jämtlands läns åtta kommuner, men inte i Åre och Ragunda. I ingen av kommunerna intar de vågmästarposition.

Kommunerna i Jämtland har generellt sett ett ganska högt flyktingmottagande, något som är signifikativt för Norrlands inland. Enligt den nya studien är det nationella snittet att ta emot 2,5 flyktingar per tusen invånare i en kommun. I Jämtland är det bara Östersund som understiger snittet år 2011.

– Viljan att ta emot flyktingar finns väldigt mycket på svensk glesbygd, något som kontrasterar mot bilden av flyktingmottagandet i storstadskommunerna, säger Jon Nyhlén.

På nationell nivå har flyktingpolitiken liberaliserats och blivit blocköverskridande sedan Sverigedemokraternas inträde i Riksdagen. Något som inte har fått genomslag bland kommunerna enligt den nya studien. En orsak kan vara att kommunerna gör andra överväganden och tar hänsyn till den specifika situationen i kommunen.

– Kommunerna brukar beskrivas som mer pragmatiska med överväganden av mer praktisk karaktär, som bostäder och strukturen på arbetsmarknaden, förklarar Jon Nyhlén.

Frågan Jon Nyhlén och hans kollegor ska jobba vidare med nu är hur det kommer sig att de etablerade partierna väljer att besluta om lägre flyktingmottagande där just Sverigedemokraterna är vågmästare.