Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigedemokraternas PR-kupp under presskonferensen

Japp. Sverigedemokraterna fäller regeringens budget. Nyheten är inte särskilt chockerande utan går i linje med var de flesta proffstyckare och politiska förståsigpåare hade förutspått.

Chockerande var däremot den PR-kupp Sverigedemokraterna kunde spela ut mot de stora mediebolagen. Stora aktörer som Svt, Aftonbladet och Expressen liverapporterade från vad man förväntade sig var en snabb presskonferens. Men där tog man fel. Partiledarvikarien Mattias Karlsson tog armkrok i den ekonomiskpolitiske talespersonen Oscar Sjöstedt och tillsammans orerade de fritt kring partiets sakpolitik i dryga halvtimmen.

Samtidigt läckte man beskedet till den egna partitidningen Samtiden som fick vara först med nyheten.

Jag kan tänka mig att journalisterna på plats var grisilskna över kuppen. Politiska partier brukar inte ges så fritt oreringsutrymme oemotsagt. Men på plats fanns ingen som kunde ge en motbild till politiken. Resultatet blev mer likt marknadsföring än journalistik.

Sannolikt blir det ingen budgetomröstning i morgon. i stället kommer budgetpropositionen att sändas iväg med prioriterad post till finansutskottet. Där hoppas regeringen kunna nå en kompromissbudget med den borgerliga oppositionen.

För att kompromissbudgeten ska lyckas kommer det dock krävas två saker. För det första kommer regeringen tvingas förhandla med Alliansens som helhet. Varken Centerpartiet eller Folkpartiet kommer frifräsa med regeringen. För det andra kommer en regeringsombildning sannolikt krävas. För att nå en kompromiss med Alliansen måste Miljöpartiet och Vänsterpartiets politik bli fruktansvärt överkörd. Det handlar om frågor som Bromma flygplats, förbifart, lastbilsskatter, vinster i välfärden med mera.

Inget annat än en borgerlig "light" kommer vinna riksdagens stöd.

Statsminister Stefan Löfven har ansvaret att lösa den här situationen. Är han inte uppgiften mogen står vi snart inför en ny valrörelse.

Läs mer:

Krismöte på Rosenbad

Länets riksdagsledamöter oense om samtal över blockgränsen

Länets SD-bas kritisk mot beslutet

SD skapar regeringskris