Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges äldsta handlare finns i Orrviken

Efter 71 år i livsmedelsbranschen funderar Ingrid Persson på att lägga ner.
– Jag tror att det blir svårt att sälja butiken eftersom kundunderlaget är så litet, säger hon.

Redan som 15-åring började Ingrid Persson sin långa yrkesbana inom livsmedelsbranschen i butiken i Orrviken, ett par mil söder om Östersund.

– Men efter tre år fick jag jobb i en Ica-butik på Frösön, berättar hon i tidningen Icanyheter.

1974 blev butiken i Orrviken ledig och den har Ingrid Persson nu drivit i 40 år. Butiken är öppen sju dagar i veckan och Ingrid finns alltid på plats.

– Jag har aldrig haft några anställda i butiken men ändå alltid haft öppet. Jag har inte tagit semester eller varit sjuk en enda dag sedan jag blev handlare.

Tidningen Icanyheter har gjort en kartläggning där de granskat åldersfördelningen bland de aktiebolag i livsmedelsbranschen som har en VD. Och branschens äldsta VD är, inte oväntat, Ingrid Persson som om två månader fyller 86 år.

– Oj, finns det ingen äldre handlare i hela landet, säger hon.

De knappa 300 invånarna i Orrviken arbetspendlar i hög utsträckning in till Östersund och gör sina dagligvaruinköp där. Den lilla butiken i Orrvikens nettoomsättning har under åren stadigt sjunkit och var det senaste verksamhetsåret en dryg miljon kronor.

– De unga handlar hellre i stormarknader inne i stan. Det är mest mjölk, fil och torra varor de köper här, berättar Ingrid Persson.

Efter 71 år i livsmedelsbranschen, varav de 40 senaste i Orrviken, funderar hon nu på att trappa ner och eventuellt lägga ner butiken.

– Jag har alltid trivts med att vara min egen och få bestämma själv. Inget har varit tråkigt för då hade jag aldrig hållit på så länge.