Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges Radio stoppar låt efter C-kupp

Centerpartiets låt ”Drömmen om Jämtland” kommer inte att spelas mer på P4 Jämtland innan valet. Låten låg etta på P4 Toppen innan sommaruppehållet.

Det hela började med att Centerpartiet bad musikern Patrik Andersson (C) att göra en låt av partiets framtidsvision för Jämtland 2020. Resultatet blev ”Drömmen om Jämtland” – en kampanjlåt som obemärkt tog sig in på P4 Jämtlands topplista.

Det är en överraskad Ricky Karström, kanalchef på Sveriges Radio P4 Jämtland, som av ÖP fick veta sanningen bakom låten.

Låten ”Drömmen om Jämtland” – som ligger etta på P4 Toppen, vad vet du om den?

– Väldigt lite. Jag har hört den och det är en sentimental och romantisk låt.

Låten är skriven med Centerpartiets egen bok ”Brevet från framtiden” som förlaga – på uppdrag från Centerpartiet i Jämtland.

– Okej ... då borde den ju inte ha varit med.

Den har funnits på nätet sedan i höstas, och låtskrivaren själv säger att det är en kampanjlåt för Centerpartiets kandidater i Jämtland.

– Det är en miss från vår sida. Är den av typen propagandistisk musik med partipolitiskt budskap ska den inte finnas med på listan, säger Ricky Karström och ber att få återkomma till ÖP efter att han har pratat med P4 Toppens programledare Jens Ganman.

Ricky Karström ringer tillbaks efter cirka fem minuter och meddelar:

– Låten skulle inte ha testats och vi borde inte ha tagit in den på listan. Vi kommer inte att spela den i något program innan valet. Vi gjorde en miss i våras.

Vad är Sveriges Radios policy till partipolitisk musik i utbudet under ett valår?

– Det är svårt med musik och kultur. Det är ju mycket musik i radion som tar ställning, men som inte är partipolitisk. Mikael Wiehe till exempel gör ju ingen hemlighet av att han är mot borgerligheten.

Kommer låten fortsätta finnas med när P4 Toppen återkommer efter valet?

– Det är ju upp till lyssnarna, för efter valet kan vi spela låten igen, säger Ricky Karström och fortsätter:

– Det var en snygg kupp av Centern, all heder.