Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges största fiskodling på land kan hamna i Kall

Ett privat aktiebolag visar nu intresse för att bygga Sveriges största landbaserade fiskodling bara ett stenkast från Kallsjön.
Fullt utbyggd beräknas anläggningen ha en årlig produktion på 4 000 ton röding.

– Den här anläggningen är lika stor som de största anläggningarna i Norge, säger Erik Olofsson, som arbetat med att ta fram det samrådsunderlag som länsstyrelsen inom kort ska börja granska.

Det är det Stockholmsbaserade aktiebolaget, Cold Lake, som står bakom initiativet till den, med svenska mått, gigantiska fiskproduktionsanläggningen. Det handlar om en landbaserad fiskodling för röding som byggs alldeles bredvid Kallsjöns strand. I en 20 000 kvadratmeter stor byggnad odlas rödingen i slutna vattenbassänger. Efter att rödingen växt till sig och nått slaktvikt slaktas den på plats.

Tanken är att anläggningen ska byggas i två steg. Efter fyra år ska den vara fullt utbyggd och producera 4 000 ton röding årligen.

Men innan byggstart ska både myndigheter, sakägare och allmänhet få säga sitt. Den inledande samrådsprocessen drivs av länsstyrelsen i Jämtland.

Erik Olofsson förklarar:

– Vi ska nu träffa länsstyrelsen i veckan och därmed också Åre kommun. Det är då det startar ett officiellt samråd. Sedan blir det ytterligare ett samråd med de boende i Kall med omnejd så att vi kan samla in de åsikter som finns i bygden.

– Efter det skriver vi en ansökan om tillstånd.

Och den formella tillståndsansökan behandlas sedan av Miljöprövningsdelegationen i Västernorrlands län.

Parallellt med miljöprovningen kommer exploatören att upphandla odlingsanläggningen och enligt Erik Olofsson finns det kompetens i både Norge och Danmark.

– I Norge odlar man lax och i Danmark regnbåge, säger han.

– Det är viktigt nu att, bolaget som vill bygga, designar en anläggning som uppfyller de biologiska krav som rödingen har.

Om du ska försöka dig på en prognostiserad byggstart. När?

– Realistiskt, till våren 2017. I bästa fall. Sedan tar det ungefär ett år att bygga anläggningen.

Det finns flera fördelar med en landbaserad fiskodling kontra en kassebaserad anläggning. Det är mindre risk att fisken i odlingen blir sjuk. Och risken att fisken rymmer elimineras. Det finns dessutom vinster att göra på att foderutnyttjandet förbättras.

– Sedan är utsläppen av fosfor är 12 gånger mindre än vid odling i en kasseanläggning. Vattenåtgången är också avsevärt mycket mindre, säger Erik Olofsson.

– Det är också en högre produktion året runt jämfört med en kassodling. I en kassodling har du en tillväxtperiod då vattnet är varmt.

– Sedan finns det nackdelar också. Anläggningen drar väldigt mycket energi. Det är pumpar som ska drivas och så vidare.

Investeringskostnaden i Kall är uppskattat till 250 miljoner kronor.

Läs också: Stopp för Bright Water Fishs planerade fiskodling i stor skala i Storsjön – domstol avgör

Läs mer om Åre:

Hit flyttar Årefjällsloppet sin målgång

Skistar vill bygga om området vid kabinbanan

250 nya bostäder på gång i Åre

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android !

Följ oss på Twitter här.