Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges största nätpedofilhärva når Jämtland

Det yngsta offret var bara elva år, flera var 14. En 28-årig man åtalas för att ha tvingat minst 68 flickor till grova sexhandlingar framför webbkamera. Några av tjejerna kommer från Jämtland enligt uppgifter från SVT.

Annons

– Åtalet är det mest omfattande hittills i Sverige vad gäller aktuell typ av brottslighet, säger åklagare Emelie Källfelt.

Ju mer man utrett, desto fler drabbade har tillkommit.

– De flesta har varit i 15-16-årsåldern. Offren har funnits där internet finns, det vill säga det är ganska jämnt fördelat över Sverige. Några av tjejerna kommer från Jämtland enligt uppgifter från SVT.

Det enda flickorna har gemensamt är att de är just flickor och ungefär i samma ålder.

– Det här är toppen av ett isberg, säger Källfelt.

De flickor som finns i åtalet är de som polisen lyckats identifiera.

I vissa fall har övergreppen skett under flera års tid. Den 28-årige mannens mål har varit att få flickorna att utföra grova sexuella handlingar på sig själva framför webbkameran, vilket i flera fall lett till skador.

– Vi kallar det för virtuella våldtäkter, säger Emelie Källfelt.

Om flickorna inte lydde mannen hotade han med att sprida sexuellt material som han påstod att han hade.

– I vissa fall har flickorna gjort vad som helst för att mamma och pappa inte ska veta vad de har gjort.

Mannen har sökt sina offer på webbforum för ungdomar och sedan mer avskilt på nätet försökt förmå dem att klä av sig. Vissa av de grova övergreppen har skett när flickorna varit i sina hem med familjen hemma.

Flera av flickorna har mått så dåligt att de funderat på att ta sitt liv. Enligt den andra åklagaren i målet, Annika Wennerström, är flera av dem fortfarande barn och rättegången blir ytterligare en stor prövning för dem.

– Han är otroligt rå, han är otroligt hänsynslös. Han förefaller ha en väldig empatistörning. Han verkar strunta i vad som händer på andra sidan, säger polisen Björn Sällström om den åtalade.

Utredningen hos Rikskriminalpolisen började 2013, enligt Sällström.

– Det här var när en flicka hoppat framför tåget i Kumla i ett liknande ärende och vi kände att vi inte ville ha ett till sådant här fall.

Vid en husrannsakan hos den misstänkte hittade polisen många fler offer än dem som utredningen först berörde.

Enligt Sällström kan det röra sig om ytterligare ett hundratal flickor som kan ha utsatts för 28-åringen.

Den åtalade är en välutbildad man som till synes levt ett tillbakadraget liv. Han jobbar inom IT och har tidigare straffats för liknande brott, men det var länge sedan.

Tack vare sitt jobb har han varit duktig på att skydda sin nätidentitet och dölja vad han sysslat med. Han har haft ett arbete samtidigt som han både dagar, kvällar och nätter misstänks ha ägnat sig åt övergreppen.

Mannen förnekar brott och hävdar att hans dator har fjärrstyrts.

Det går alltså inte, till utredarnas frustration, att åtala mannen för våldtäkt eftersom flickorna själva utfört handlingarna.

Den frågan vill Morgan Johansson, Socialdemokraternas ordförande i riksdagens justitieutskott och nämnd som möjlig justitieminister i den nya regeringen, se över.

Han pekar på att den nya regeringen i juni tillsatte en enmansutredning som ska se över sexualbrottslagstiftningen. Han pekar på att en parlamentarisk utredning ger bredare kunskap och lösningar samt mer samsyn mellan partierna.

Johansson tror att den snabbt utvecklade tekniken kan ligga bakom att just denna problematik med våldtäktslagstiftningen inte tidigare har hanterats.

– Det kan väl delvis vara så. Det här är ju en ny företeelse, att det finns teknik som gör att man kan begå brott på det här sättet. Det är ju inte sällan lagstiftningen släpar efter teknikens utveckling.