Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges vackraste cykellopp tillbaka

Den uppskattade cykeltävlingen Fjällturen i Funäsdalen återvänder större och starkare. Uppemot 600 åkare förväntas ställa sig på startlinjen på lördag.
–Det är superkul. Området är helt magiskt, säger Anders Blomquist i tävlingsledningen.

Fjällturen, som körs i det vackra området kring Funäsdalen, är inne på sin andra omgång. Förra årets tävling, den första, lockade omkring 300 cyklister. I år kan siffran eventuellt bli det dubbla. I dagsläget finns 400 cyklister föranmälda, men den siffran kommer att ökas på ytterligare när efteranmälan öppnas på fredagen, dagen innan loppet. Anders Blomquist tror att ökningen till viss del beror på den otroligt vackra omgivningen, men även ett fläckfritt arrangemang från fjolåret.

– Dels är det ett helt otroligt vackert lopp, det finns inte den sortens cykling någon annanstans. Sen växer cyklingen och det är en trend som många tycker är väldigt kul. Vi hade en ambition i fjol att det ska vara bra arrangerat, det ska vara ett av de bästa loppen i sverige, med bra underlag, priser och arrangemang. Det tror jag påverkar, folk tycker det är kul, menar Blomquist

Tävlingen består av ett flertal klasser, med 9 kilometer som den allra kortaste sträckan. Vill man däremot testa sina gränser finns både 58 samt 70 kilometersbanor att försöka bemästra, där man bland annat passerar Tänndalen, Bruksvallarna och Ramberget. Ambitionen med tävlingen är dock att vem som helst ska kunna ställa upp i någon av banorna.

– Vår ambition är att det ska vara lättcyklat och vem som helst ska kunna vara med. Det finns så mycket fina cykelleder. Vyerna är ju grunden, det är de är högsta fjällen syder om polcikrkeln och man når unika platser med cykeln.

Maxtaket för antalet deltagare är satt till 1000 cyklister, i samråd med länsstyrelsen. Detta för att inte störa rennäringsverksamheten eller påverka naturvården.

– Det blev inget slitage över huvud taget förra året och vi pratar med markägare och ingen känner att det är på deras bekostnad, säger Blomquist.

Det kommer dessutom bli lite extra stjärnglans under lördagen, då bland annat skidåkaren Anders Södergren samt Skicross-mästarna Anna Holmlund (brons i OS) och Viktor Öhling Norberg (vinnare världscupen) ställer upp. Dessutom kommer Fredrik Ericsson, en av nordens främste cyklister, till start.

Läs mer:

Fjällturen siktar på 500

Resultat från Fjällturen