Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svettiga dagar ger bären sötma

De senaste dagarna har det varit sol och värme i så gott som hela landet. Och det är inte bara semesterfirande som njuter. Även bärfantaster kan glädjas.

Annons

Höjdpunkten för jordgubbssäsongen har passerat förbi. Men de andra bärens högtid är här och i trädgårdarna prunkar buskarna med vinbär, hallon och krusbär. Och de som oroar sig för att bären ska torka ut i de höga temperaturerna kan andas ut.

– De brukar klara sig bra i värmen, men det är klart, om de börjar se hängiga ut, som krukväxter som inte får vatten, då får man sätta i gång och vattna, säger Katarina Nordlander, trädgårdsmästare på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm.

Även om bärbuskarna behöver vatten så kan de tvärtom från krukväxterna på fönsterkarmen gynnas av högsommarvärmen.

– Att det är varmt och soligt är inget problem. Värmen gör ju dessutom bären sötare. Det blir mer socker i dem. Jag var själv ute och plockade smultron i helgen och de var jättegoda.

Värmen och solen har också en positiv effekt på höstfrukterna.

– Förra året hade vi en fin lång höst, och det märkte vi på äpplena. Ribston till exempel, den hann verkligen med att utveckla smakerna och blev mycket godare än den varit tidigare år, säger Katarina Nordlander.