Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svettigt träningsläger för Sveriges elit

På OSD pågår just nu svettiga repetitioner från morgon till kväll. Ungdomseliten inom klassisk musik är nämligen på träningsläger.

En hel orkester med unga musiker i åldrarna 14–25 år spelar koncentrerat. Framför dem står den norske dirigenten Rune Hannisdal från Bergen och leder sin orkester med stora rörelser, varje takt ska sitta perfekt.

RUM, Riksförbundet för unga musikanter, är en av Sveriges största riksorganisationer med 45 000 ungdomar och inom organisationen finns både stråklandslaget och blåslandslaget, båda elitorkestrar. Den här veckan repeterar de för fullt då båda orkestrarna är på träningsläger i Östersund.

I orkestrarna spelar några av Sveriges skickligaste ungdomar. Varje år håller RUM i auditions där ett sjuttiotal blir uttagna till landslaget. I juryn sitter Perry Göransson:

– Det här är verkligen en unik orkester i svenskt musikliv, säger han.

I morgon kommer orkestrarna åka över gränsen till Trondheim. Då kommer de spela i Nidarosdomen och visa norrmännen hur det ska gå till berättar Perry Göransson:

– Norrmännen tävlar mot varandra i sina orkestrar som kallas korps. Tyvärr är många i vår orkester för gamla för att vi ska få vara med och tävla men vi kommer vara där och visa hur det ska gå till.

Under veckan har landslaget hållit flera konserter i Östersund och i kväll är dags för stråklandslaget. De kommer bjuda på musik av bland andra Sibelius och Holst. I kväll i Gamla Kyrkan klockan 19.30.