Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sviker den norska högern?


"I dag spretter vi sjampisen" lät det bland politikerna i Tröndelag när den norska regeringen för ett år sedan utlovade miljoner till en elektrifiering av Meråkerbanan.

Investeringen har stor betydelse för utvecklandet av det lokala näringslivet. En elektrifiering av Meråkerbanan skulle bilda en sammanhängande godslänk för järnvägstransporter mellan Sverige och Norge och därmed kunna ersätta och komplettera befintliga lastbilstransporter.

Trondheims hamn är investeringens stora vinnare då det skulle stärka den norska transportkorridoren mot Finland och Ryssland.

Det tidigare norska löftet verkar nu hänga löst som ett resultat av regeringsskiftet i Norge. Stortinget nya härskare, Höyre och Fremskrittspartiet verkar inte vara lika övertygade om vinsten med att utveckla handeln mellan Sverige och Norge.

I ett möte mellan länets riksdagsledamot Per Åsling (C) och det norska Stortingets transport och kommunikationskommitté ville den nya norska högerledningen inte lämna några bekräftelser på att det tidigare norska löftet står fast. Agerandet skapar osäkerhet och är mycket oseriöst.

En utveckling av Meråkerbanan har länge varit ett blocköverskridande intresse för politikerna i Jämtland och Tröndelag.

Högerregeringen i Norge måste nu lämna ett tydligt besked i frågan om finansieringen av Meråkerbanan. Står det norska löftet fast, eller sviker den norska högern Tröndelag och Jämtland?