Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svindal tog hem världscupen efter fantastisk comeback

Aksel Lund Svindal har gjort en fantastisk comeback efter den svåra kraschen för drygt ett år sedan. I lördags fick han som bevis på det kyssa kristallkulan som vinnare i den totala världscupen.
– Det är galet, säger han.

Annons

Förutsättningarna i den totala världscupen innan lördagens slalom och årets sista race var enkla; Aksel Lund Svindal, Norge, ledde med ynka två poäng före Benjamin Raich, Österrike. Vilket helt klart var fördel Raich med tanke på hans bättre slalomform. Han låg sjua i slalomcupen och hade en tredjeplats som bäst i backfickan. Norrmannen i sin tur hade inte ett enda resultat på åtta starter.

Men spänningen försvann redan efter drygt 30 sekunder. Raich grenslade och Aksel Lund Svindal satt framför tv:n med svenskarna och insåg att han vunnit.

– Jag visste att det fanns en liten chans men att den var liten. Jag hade kört bort min chans i storslalom, så det var upp till Raich, säger Aksel Lund Svindal som gärna själv hade velat avgöra och inte förlita sig på att någon annan gör bort sig:

– Det var en konstig känsla. Men samtidigt handlar den totala cupen inte bara om i dag utan om alla nästan 40 tävlingar på hela säsongen.

Svindal körde även han senare ur slalomen men det hade mindre betydelse. Åtminstone för själva resultatet i totalcupen.

kraschade Aksel Lund Svindal svårt på störtloppsträningen i Beaver Creek, USA, och fick ett långt djupt sår i ryggen. Men den hårt fokuserade 26-åringen från Oslo jobbade sig tillbaka och stod åter på startlinjen i höstas när världscupen drog i gång i Sölden. Då hade han inga tankar på att stå som totalsegrare i Åre i mars.

– Jag hoppades att jag skulle vara med och kämpa om den, men drömma är en sak. Det var verkligen ingen målsättning för säsongen.

frågan om vilket ögonblick han minns bäst från säsongen tvekar han inte. Självklart är det hans revansch i olycksbacken i Beaver Creek där han vann störtloppet.

– Där visade jag alla och det absolut viktigaste mig själv att jag kan vara snabbare än alla andra.

Det här är andra kristallkulan i totalen som han tar. Svindal vann också 2007. Även då var det en strid in i det sista mot en viss Benjamin Raich. Den gången vann Svindal med 13 poäng, den här gången blev det två.