Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svindyrt bekymmer för bönderna

Skador från en allt större vildsvinsstam kostar över hundra miljoner kronor för svenska jordbrukare varje år. Fler svin måste skjutas, tycker bonden Henrik Arnesson, som tröttnat på att de bökar söder hans åkrar.

Sedan riksdagen beslutade att vildsvin skulle vara en del av den svenska faunan i slutet av 1980-talet har stammen vuxit snabbt. Nu finns de i stort sett i hela södra Sverige och har blivit ett stort bekymmer för bönderna.

LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, beräknar att de skador vildsvin orsakar i jordbruket kostar över hundra miljoner kronor varje år. Någon exakt summa finns inte eftersom det inte förs någon officiell statistik men siffran är en rimlig uppskattning, menar LRF.

För Henrik Arnesson, som tillsammans med sin bror driver Västergården strax utanför Kungsbacka, handlar det om upp mot 20 000 kronor per år.

– Det bättrar ju inte på lönsamheten direkt, säger han och tittar ut över sin åker där svinen än en gång bökat bland vetet.

Dels blir det en direkt förlust för lantbrukarna när svinen tuggar i sig av utsädet, dels drabbas de av merkostnader för dubbelarbete och inkomstbortfall vid uteblivna skördar. Det blir också allt vanligare att maskiner skadas när bonden råkar köra på stenar som bökats upp ur jorden.

På landsbygdsdepartementet är man väl medveten om vad svinen ställer till med och det pågår en utredning där frågor kring jakten ses över.

– Det är ett allvarligt problem på många håll i landet i dag, och inte bara i jordbruket. Det handlar ju om trädgårdsanläggningar, golfbanor, fotbollsplaner och till och med en och annan kyrkogård också, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson som menar att vildsvinsstammen på många håll måste minska.

I princip är det fritt fram att jaga vildsvin året runt. Däremot uppstår ibland konflikter mellan jägare och arrenderande bönder som ofta saknar jakträtt på den mark de brukar. Jägare vill ofta ha fler vildsvin i området än vad bonden vill och det förekommer att vildsvin utfodras för att främja stammen.

– Ibland upplever jag att det är motstående intressen mellan jakten och jordbruket. Det viktigaste är att man förvaltar den här viltarten lokalt så att man kommer överens om hur stor stam man kan bära i ett område, säger Eskil Erlandsson.

Henrik Arnesson, som arrenderar stora delar av den mark han odlar på, tycker att dialogen med jägarna fungerar relativt bra även om han önskar att de sköt betydligt fler vildsvin.

– De säger att jag får skjuta hur många jag vill själv men jag måste få sova någon gång också, säger han.