Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svininfluensan och vinterkräksjukan är här

Under onsdagen konstaterades årets första fall av influensa i länet.

Dessutom har ett tiotal fall av vinterkräksjuka rapporterats de senaste veckorna.

Det är tre fall av influensa A(H1N1)pdm09 (så kallad svininfluensa), samt ett fall av influensa A (sannolikt H3N2) som konstaterats. Influensan har konstaterats hos både vuxna och barn på olika platser i länet, och insjuknandedatum är från 31 oktober och framåt.

Enligt Jämtlands läns landsting finns det fortfarande tid att vaccinera sig, eftersom antalet samtal om influensaliknande sjukdom till 1177 vårdguiden ännu bara är lätt förhöjt. Fram till 1 november hade 22 procent av ålderspensionärerna i länet vaccinerat sig.

När det gäller de tiotalet fall av vinterkräksjuka som hittills rapporterats, gäller dessa framför allt barn under 5 år. Därför poängterar landstinget att det finns ytterligare skäl för alla att vara noga med att tvätta händerna med tvål och vatten, särkilt efter toalettbesök och innan hantering av mat.