Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SVT skjuter sina flaggskepp i sank

Mittnytts och Jämtlandsnytts regionala sändningar klockan 19.15 försvinner från och med nästa år. Personalen på Mittnytt minskas dessutom med 6 tjänster till 21 anställda.

Riksmässigt tillkommer ytterligare fyra chefer för att styra det regionala nyhetsutbudet.

Vad som kommer i stället är oklart. En sändning mellan klockan 18.00 och 18.45 är ett av de alternativ som ledningen överväger. Sändningen blir i så fall tio minuter eller i värsta fall kortare.

Samtidigt skiljs Jämtlandsnytt organisatoriskt från Mittnytt. Jämtlandsnytt ska göra ett helt eget program. Dock med bara tio anställda, alltså med mindre än halva personalstyrkan i Sundsvall.

Teknisk personal såväl som journalister får sparken – om de inte omskolas till att klara samtliga uppgifter samtidigt: reporterns, fotografens, redigerarens och webbarens.

Styrningen av de regionala nyheterna i landet genomgår samtidigt en kraftig centralisering. Hur verkligheten ska beskrivas bestäms i huvudstaden. Medarbetarna ute i landet ska fylla i detta perspektiv med lokal färg. Mångfald blir enfald.

Samtidigt är tanken att den krympande personalstaben ska satsa hårt på webbnyheter. För Jämtlandsnytts del torde detta vara en ren omöjlighet, men även för övriga regionala tv-program torde detta vara som att försöka få in fyra elefanter i en folkvagn.

Utredningen av de regionala nyheterna har pågått i mer än ett år. En diger lunta lades fram före jul. Efter hård kritik sades den vara inaktuell. Ett nytt dokument lades ut – nu på webben.

I onsdags presenterade nyhetsutredningen sina slutsatser. Då konstaterades att även webbvarianten av utredningen var inaktuell.

Tidigare var tanken att alla programledare i norrut, ner till och med Dalarna och Gästrikland, skulle sitta i Umeå. På onsdagen presenterades en ny lösning. Programledaren ska sitta i Sundsvall men fjärrstyras via ett kontrollrum i Umeå. Misstankarna att detta blir ett högst temporärt experiment får anses välgrundade.

Det är en neddragning av i stort sett alla regionala sändningar i landet utanför storstäderna alltså. Resten av onsdagens föredragning utgjordes av frågetecken.

– Det får vi titta närmare på, blev oupphörligen svaret på frågorna från operativt verksam personal.

För det lokala politiska samtalet och för samhällsdebatt är det god natt. Redan nu har SVT visat riktningen med hela handen. Till skillnad från tidigare blev inte ett regionalt öre till årets riksdags- och EU-val.

Regionala nyheter hör i dag till SVT:s största program. I flera år har tittarsiffrorna legat fast eller ökat.

Försök till fördjupning, sammanhangsskapande journalistik, gräv och folkbildning kan nu anses vara ett överspelat kapitel. I fortsättningen ligger bränder och olyckor ligga i fokus.

– Ni har ju alltid webben, menar ledningen när SVT väljer att skjuta sina flaggskepp i sank.

Tomas Tiberg med flera

Mittnytt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel