Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swedbanks vinst lägre än väntat

Bankkoncernen Swedbank redovisar en rörelsevinst på 2 408 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 4 110 miljoner kronor för motsvarande period 2007.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 3 297 miljoner kronor, enligt Reuters.

Handelsbanken och SEB har presenterat starka delårsrapporter. Nordeas rapport var nätt och jämnt i nivå med förväntningarna.

-Swedbanks delårsrapport kom in mycket sämre än väntat och den snabba ökningen av kreditförlusterna i de baltiska länderna förskräcker, säger Mats Anderson, oberoende bankanalytiker.

Swedbank tjänar i likhet med de andra storbankerna fortfarande bra med pengar i Sverige och förklaringen är en fortsatt positiv utveckling för räntenettot.

-Men Swedbanks provisionsnetto var svagt och kostnaderna har dragit iväg främst på grund av konsultarvoden för genomförandet av den stora nyemissionen, säger Mats Anderson.

Styrelsen föreslår att utdelningen till aktieägarna halveras till 4:50 kronor per aktie.

Räntenettot blev 5 742 miljoner kronor jämfört med 5 259 miljoner kronor ett år tidigare. Kreditförlusterna steg från 238 miljoner kronor till 1 633 miljoner kronor.

Provisionsnettot blev 2 011 miljoner kronor jämfört med 2 536 miljoner kronor.Kreditförlusterna på sammanlagt 1 633 miljoner kronor under fjärde kvartalet kommer från både den svenska och baltiska bankrörelsen.

Även Swedbank Markets drabbades av förluster till följd av överbelånade värdepappersdepåer i norska First Securities.

Av kreditförlusterna utgörs 1 451 miljoner kronor av reserveringar.

-Våra reserveringar har ökat rejält och därför har vi nu tagit i ordentligt, säger Jan Lidén.

-Utlåningen i den baltiska bankverksamheten har nästan avstannat. Under hela förra året var det bara en liten ökning.

Han hävdar att banken står väl rustad att möta den snabba konjunkturförsämringen. Swedbank gick i november förra året med i den svenska statens garantiprogram. Men banken har inget behov av regeringens senaste bankpaket på 50 miljarder kronor, som syftar till att stimulera bankernas utlåning.

Goodwill har skrivits ned för den ukrainska bankrörelsen med 1 403 miljoner kronor till 1 150 miljoner kronor, skriver banken i rapporten.