Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swedenmark: Presidenter & rojalism

Abraham Lincoln är den bästa presidenten i USA. På sajten Historians Presidental Leadership Survey har man låtit historiker och professionella president­bevakare bedöma olika presidenter utifrån olika aspekter.

Hur de skött ekonomin, vårdat relationerna med kongressen och agerat i krissituationer, för att nämna några av kriterierna. Även deras moral har betygsatts.

Abraham Lincoln, samma placering som år 2000. Och det är en klar seger. George Washington har avancerat från tredje till andra plats och bytt plats med Franklin D Roosevelt.

Av presidenterna under de senaste 50 åren kommer John F Kennedy högst, på sjätte plats. Därefter hans föregångare Dwight D Eisenhower. Ronald Reagan placerar sig som tia och Lyndon B Johnson som elva. Bill Clinton har avancerat från 21:a till 15:e plats. George W Bush  ligger på plats 36, av 42, alltså i absoluta bottenskiktet. I fråga om moral hamnade dock Bill Clinton risigt till.

Soliga isar, fjällturer och pimpelfiske? Mars är en av de allra bästa månaderna i Jämtland. Under senare tid har jag mött åtskilliga holländare nere på isen och jag hoppas att resorna hit fortsätter under mars. 

Här något av det som händer under månaden.

Internationella kvinnodagen. Tyvärr har dagen förlorat en del i uppmärksamhet under senare år.

Kronprinsessans namnsdag. Man kan vänta rojalistisk yra den dagen – ja, hela tiden fram till bröllopet. Vi som är republikaner får bara härda ut.

Vårdagjämningen. Den inträffar vid ett visst klockslag. I år har några som läst matte F räknat ut att det är klockan 11:44. Sen är det vår, folks.

Våffeldagen. Förr kallades dagen vårfrudagen men det blev, som det heter, ”i folkmun” ändrat till våffeldagen. Våfflan är en av våra kulinariska läckerheter som inte ens någon tevekock lyckats förstöra.

Sommartid. Fram med shortsen och badbollarna. Och hur är det nu med klockan? På hösten ställer man fram snöskotern, på våren ställer man tillbaka den ... eller hur var det? Nej, man stiger upp klockan 0200 och ställer fram klockan till 0300, sedan kan man gå och lägga sig igen.