Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Swingfest med Carlings

Gunhild Carling gästade tillsammans med orkestern Carling Big Band på söndag kvällen Östersund för en nästintill fullsatt konsert på OSD. De bjöd på en jazz- och varietéshow som de just nu turnerar med.

Betyg 3

Man väljer ofta i marknadsmaterial att kalla Gunhild swingtrombonist men kanske varietéartist vore mer talande, hon är så mycket mer än bara en trombonist. En riktig musikant med en glädjefylld utstrålning som är få artister förunnat. Just denna kväll presenterade hon sig med trombon, trumpet, blockflöjt, harpa, säckpipa, sång och trummor. Med andra ord en multiinstrumentalist som tillsammans med sin far, som också spelade i bandet, hade skrivit merparten av kvällens material.

Bandet klingade fint och det var ett rätt sammansvetsat gäng vi fick njuta av. Lite tråkigt var det att få höra så pass lite storbandsjazz när det nu äntligen kommer ett storband till stan.

Det underbara med multiinstrumentalister är bredden de kan prestera, lika trist är det att kvaliteten blir tveklöst lidande av kvantiteten.

Varietéshowen hade ett driv som publiken uppskattade och de hade god hjälp med iscensättningen av de sex dansarna i Harlem Hot Shots. Dessvärre blev det lite väl enahanda med så begränsad genre och en del av varieténumren kändes väldigt studentikosa. I pausen bjöd också delar av ensemblen på pausunderhållning med barockmusik i foajén, det hade de kunnat låta bli. Mellansnacken hade också tjänat på att vara lite mer genomarbetade.

Kvällens behållning för min del blev säckpipenumret som visade på en skicklighet som få musiker kan bjuda på.

Lena Byström