Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sydafrikaner lär sig timringsteknik i Ås

Nu exporteras timringsteknik från Ås till Sydafrika. I den stora timringshallen på Rösta får tre sydafrikaner lära sig hur stockar sammanfogas genom knutar.

– De ska sedan förmedla sina kunskaper i hemlandet. Och för att timra i Sydafrika krävs inga träd som är 125 år gamla. Utan där räcker det med att träden växer i 25 år för att få de dimensioner som behövs vid timring.

Det berättar Jan-Anders Eriksson vid JiLU, Jämtlands läns institut för landsbygdsutveckling, Tema Trä.

Östersund har sedan 2006 ett samarbete med den sydafrikanska distriktskommunen Alfred Nzo.

stora behov att utveckla denna region där en stor del av befolkningen är under 20 år och arbetslösheten ligger på 75 procent.

– Och för att höja kompetensen försöker vi på JiLU att dra vårt strå till stacken, säger Jan-Anders Eriksson som varit på studieresa i området.

Stefan Lind, mejerist och föreståndare för det nedläggningshotade utbildningsmejeriet på Rösta, höll i höstas en ystningskurs i Alfred Nzo.

– Där har de ingen erfarenhet av att förädla getmjölken. Utan getterna används som köttdjur. säger Jan-Anders Eriksson.

byggnadsentreprenör med ett 80-tal anställda, är en av sydafrikanerna som under tre veckor får grundläggande färdigheter i timring.

– Det här är en mycket spännande byggnadsteknik som vi ska ta med oss hem till Alfred Nzo. Och vi har stora tillgångar på virke som i dag inte förädlas.

De sydafrikanske timmermännen har under det jämtländska besöket också för första gången prövat på utförsåkning, i Rödkullens barnbacke, och att köra snöskoter.

– Men när det var dags för pimpelfiske blev det tyvärr inga napp, säger Jan-Anders Eriksson.

Det är för övrigt ett stort intresse för timringskurserna i Ås som startade 1985 och lockar deltagare från hela landet.

– Nu pågår tre kurser med totalt elva deltagare. Grundkursen är två veckor, säger Lennart Svangård, lärare i timring.