Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sydsamisk festival invigdes med jojk

Den sydsamiska kulturfestivalen Lopmie Naestie invigdes på torsdagen med tal och jojk. Det är tionde året i rad för festivalen.

Under torsdagsförmiddagen samlades ett flertal skolklasser från Härjedalen på Risnäset i Funäsdalen för tävling i att bygga den finaste snöskulpturen. Skapelsen skulle ha ett samiskt tema. Det vinnande bidraget blev en skulptur av en ren med tillhörande ackja.

– Det var roligt att vara ute en dag i stället för att sitta inne i skolan, säger Sofie Jonsson som var med i den grupp från Funäsdalens skola som vann tävlingen.

Strax före tolv kom så riktiga renar i en renrajd travandes ner till Risnäset, fritidsområdet där festivalen har sitt centrum.

Därefter inleddes invigningen med en jojk av Anna Kråik. Själva invigningstalet hölls av Karin Rensberg Ripa och Eva Renfeldt.

– Det här är en viktig satsning för att stärka den samiska kulturen i området, sa Karin Rensberg Ripa.

Hon fick stöd från kommunfullmäktiges ordförande Gunilla Edin, som talade om vikten av mångfald i samhället.

– När olika kulturer möts uppstår dynamik och man växer som människa, sa Gunilla Edin som representerade Härjedalens kommun.

Även Anna Sara Stenvall jojkade under invigningen.

Festivalen fortsätter till och med lördag med olika utställningar, konserter och föredrag.