Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sydsamisk slöjd och konst visas upp på Gaaltije

På lördag den 27 augusti är det vernissage för den sydsamiska utställningen från Björkvattsdalen. Projektet Vaapsten Bijre presenterar då verk som är baserade på den gemensamma samiska historien.

Björkvattnet är mittpunkten i Vapstens fjällområde samt ett område där många av områdets samer bosatte sig. Utställningen är en vandringsutställning som ändras allt eftersom den förflyttas. Gaaltije i Östersund är det fjärde stoppet. Sammanlagt är det cirka 20 utställare och scenkonstnärer som alla är härstammar från Björkvattsdalen. Utställningen rymmer allt från bildkonst, skulptur, hemslöjd till monologer. Tomas Colbengtson är uppväxt och bor i Björkvattnet. Han är även en av utställarna, Tomas arbetar med samtida glasskulptur i större format.

– Jag tycker det känns fint att vi som ett urfolk delar på en gemensam kultur som vi ställer ut. Det blir personliga gestaltningar av ett delat kulturarv, det kan vara ett sätta att föra sitt budskap eller sin kultur vidare till en större grupp, berättar Tomas.

Ålderspannet på utställarna är brett, de är i åldrarna mellan 21 och 89 år. Hälften är kvinnor och hälften är män.A

– Det känns roligt att ställa ut på Gaaltije, de arbetar för sitt kulturarv och det är bra. Man kan säga att vår utställning blir lite av en manifestation. Vi försöker berätta historien om björkvattnet och samebyn via våra konstverk. Kärnan i detta, och drivkraften är traumat eller konflikten som finns i historien. I förlängningen kan man säga att vi kämpar för att få tillbaka våra rättigheter, men det är ju fortfarande en konstutställning så man får ju tolka den hur man vill.

Den klassiska sameslöjden är en viktig del av den samiska kulturen. Den utgår från samiska traditioner, formtänkande, mönster och färger.

– Det har ju funnits klassiskt sameslöjd väldigt länge i detta område, man har hittat gravfynd från 1600 talet där flätmönstret på benföremål har hittats. Tanken har länge varit att göra en historisk utställning, men nu har det blivit mer en samtida utställning. Det är verksamma konstnärer och slöjdare som ställer ut. Det finns ingen offentlig samling i Tärnaby med just sameslöjd, enbart privata. Från början var det tänkt som en del av ett startkapital till en offentlig samling i Storumans kommun, men det blev en vandringsutställning istället.

– Utställningen kommer fortsätta resa runt, men jag vet inte vad slutet är, det är som en pågående resa man är med på, avslutar Tomas.