Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symboliskt ja till palestinsk stat

Irlands parlament uppmanar regeringen att erkänna Palestina som en egen stat. Förslaget antogs utan votering, sedan det fått stöd från alla partier.

Annons

Det irländska parlamentet blev på onsdagskvällen därmed det fjärde i Europa som röstat ja till erkännande sedan Sveriges regering i oktober tog steget fullt ut och erkände Palestina.

Nyligen har lagstiftare i Frankrike, Storbritannien och Spanien antagit liknande, symboliska förslag, en signal om växande frustration över dödläget i fredsprocessen i Mellanöstern.

Uttalandet som antogs av det irländska parlamentet uppmanade regeringen att "officiellt erkänna staten Palestina, enligt 1967 års gränser, med östra Jerusalem som huvudstad". Detta skulle bidra positivt till att säkra en framförhandlad tvåstatslösning, är slutsatsen.

Regeringen är inte bunden av att följa uppmaningen, men utrikesminister Charlie Flanagan sade att Irland "i princip" är för ett tidigt erkännande av Palestina.

Det har antytts att ett erkännande nu skulle kunna bidra till att sparka igång en avstannad process. Det var den bedömningen Sverige gjorde och det är verkligen andemeningen i den här kvällens beslut, sade Flanagan efter omröstningen.