Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symfonierna: Svenska musiker har blivit sämre

Musiker utbildade i Sverige står sig dåligt i jämförelse med de som har en utländsk utbildning, skriver Kulturnytt i Sveriges Radio.

– Tendensen vi ser är att utländska musiker vinner provspelningarna allt mer, säger Helle Solberg, orkesterchef för Kungliga Operans hovkapell, till SR.

Kulturnytt har genomfört en enkät med Hovkapellet, Kungliga filharmonikerna, Radiosymfonikerna, Malmö symfoniorkester och Göteborgsoperans orkester. Flera av de tillfrågade tror att en anledning till att färre svenskutbildade musiker platsar i de olika symfoniorkestrarna har att göra med omläggningen från kommunala musikskolan till kulturskolan som påbörjades i slutet av 1980-talet.

Kulturskolrådets generalsekreterare Torgny Sandgren tror dock inte att det är orsaken. Han menar att det snarare har att göra med att barn och unga väljer andra instrument i dag än vad de gjorde förr.

TT