Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Symfoniorkester tar plats i flyghangar

Det är svårt att hitta konsertlokaler till symfoniorkestrar i Östersund.
För inte tala om svårigheterna att få hit en symfoniorkester.
Nu är båda problemen lösta.

På lördag framför Trondheims symfoniorkester musik av Richard Wagner med barytonen Terje Stensvold i spetsen. De är inbjudna av Estrad Norr och de kommer att spela i JAS Gripens gamla hangar på Frösö Park.

– Det finns inte så många lokaler att välja på i Östersund. Sporthallen finns till exempel, men den är ofta uppbokad av sport. Hangarhallen blir lite av ett prov, det är första gången vi provar den och vi får se hur det går, säger Olov Roos från Estrad Norr.

Symfoniorkestern kommer med cirka 85 personer och i hangarhallen räknar Estrad Norr med att ungefär 500 konsertbesökare får plats på lördag. Men det kan gå med fler.

– Det kan kanske gå med upp mot 1 000 personer, men vi börjar så här nu.

Trondheims symfoniorkesters Wagnerkonsert med Terje Stensvold fick ett bra mottagande under Bergen International Festival för ett par år sedan. I konserten som ges i Östersund på lördag framförs arior och orkesterstycken från några av Richard Wagners mest kända operor: "Tannhäuser", "Rhenguldet", "Valkyrian" och "Den flygande holländaren". Konsertbesökarna kommer även bjudas på passager från den tjeckiske kompositören Bedrich Smetanas symfoniska dikt "Má Vlast".

Estrad Norr har länge haft ambitionen att ta hit symfoniorkestrar men har haft svårt dels ekonomiskt, dels för att utbudet varit litet.

– Vi vill komma loss och erbjuda Jämtland och Östersund proffsorkestrar, därför gjorde vi det här, säger Olov Roos.

Senare i höst har Estrad Norr bokat in Sundsvalls kammarorkester och ännu senare Norrlandsoperan. Biljetter till lördagens konsert går att köpa på Estrad Norrs hemsida. Priserna ligger lågt jämfört med andra konserter.

– Vi tycker att det är viktigare att folk har möjlighet att komma, säger Olov Roos.