Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Synskadade kräver anstånd

De synskadade i Jämtlands län vill ha kvar de inlästa versionerna av ÖP, LT och Tidningen Härjedalen, till dess att tekniken för automatisk inläsning utvecklats ytterligare.

Annons

Det är innebörden av det uttalande som Synskadades riksförbund, SRF, i länet skickat till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och till riksdagens kulturutskott.

Uttalandet antogs vid höstmötet i Östersund 11 november.

Som ÖP berättat kommer statsstödet för mänsklig inläsning av taltidningar att minskas kraftigt nästa år, och helt dras in 2013.

Iris Media AB som bland annat driver taltidningsredaktionen i grannhuset till ÖP och LT har därför varslat de fem deltidsanställda taltidningsredaktörerna om uppsägning, liksom de anställda i Härnösand, Gävle, Hässleholm och Göteborg.

SRF i länet pekar också på att de digitala tidningsprodukterna med konstgjort, syntetiskt, tal måste göras mer lättanvända än de är i dag, och att användarna får hjälp att lära sig det.

För bland taltidningsprenumeranterna finns många äldre.

SRF noterar även att det kostar en hel del att köpa dator eller smart mobiltelefon, för att kunna lyssna på tidningarna.

Styrelsen för de synskadade i hela landet har dock välkomnat övergången från mänsklig inläsning till syntetiskt tal. För då får de tillgång till hela tidningarna från första till sista tidningarna.

De inlästa tidningarna är ett 88 minuter långt urval av nyheter och annat.

Jämtlands taltidning som ges ut av landstinget berörs inte.