Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Syskonen Nilsson hade ännu en tung dag på skjutvallen

Den oberäkneliga vinden ställde till det för svenskorna i VM-stafetten i Pyongchang.

Annons

Mest problem fick slutsträckans Anna-Maria Nilsson – som missade fem raka skott i det liggande skyttet.

– Jävligt dåligt. Jag fick lite panik där, säger en besviken Nilsson efter Sveriges femteplats.

Anna-Maria Nilsson växlade över från Anna Carin Olofsson-Zidek som femma. Inför sista sträckan hade då Sverige häng på en medalj, bara 16 sekunder skiljde upp till ledande Tyskland.

blev inte Anna-Maria Nilssons dag på VM-stadion i Sydkorea.

25-åringen fick en mardrömsstart då hon i det liggande skyttet missade fem raka skott och därmed drog på sig två straffrundor.

Förklaringen till missarna: Den svåra blåsten.

– Jag tyckte det var likadana förhållanden som på inskjutningen, så jag ändrade ingenting. Men sen när jag började bomma visste jag inte vad jag skulle göra, säger Nilsson till TT.

Femteplatsen behöll visserligen svenskan ut från vallen – men 16 sekunder från täten hade växt till dryga två minuter.

– Jag såg att lag sex, Polen, kom ut ganska tätt inpå och försökte bara hålla dem bakom mig, säger Nilsson som sedan fick rejäl revansch i stående.

Men en nolla där spelade mindre roll för slutresultatet. Sverige behöll femteplatsen och slutade två och en halv minut efter segrande Ryssland, som – efter att ha använt nio extraskott – vann stort före förhandsfavoriten Tyskland och bronsmedaljören Frankrike.

– Ryskorna gör ett jättebra lopp. Innan var jag helt säker på att Tyskland skulle ta hem det här, säger förbundskapten Staffan Eklund till TT.

Med det svenska laget (två straffrundor och elva extraskott) är Eklund nöjd – trots Nilssons missar.

– Det är klart att det är lite surt, men jag tänker mycket på OS när det gäller det här laget. Och man ska komma ihåg att för tre år sedan hade vi inte ens något damlag.

som lyckades bästa i de tuffa förhållandena var Anna Carin Olofsson-Zidek. Efter Sofia Domeijs förstasträcka hade Helena Jonsson tagit över som åtta och kört upp Sverige till fjärdeplatsen.

Domeij behövde plocka fram tre extraskott – Jonsson likaså. Olofsson-Zidek, däremot, behövde bara två extraskott på tredjesträckan. Därtill tog hon in 34 sekunder på täten.

– Jag hade tydligen en bra åktid, men i dag var det svårt därute. Vinden kommer och går, sa ”Aco”.

svenska herrarna blev det en tung stafett. Det slutade med en tung nionde plats.

Magnus Jonsson började bra med en felfri första skjutning, men bommade hela fyra skott i nästa stående skjutning och då började raset. Mattias Nilsson hade det lika motigt och Björn Ferry var inte rapp i skidåkningen efter en lång tids sjukdom.

Carl Johan Bergman gjorde dock en godkänd insats och förde upp Sverige på en nionde plats.

Österrike hade länge guldgreppet men Christoph Sumann sköt bort sig och norrmannen Ole Einar Björndalen kunde gå förbi och vinna på sista skjutningen. Hans fjärde VM-guld i Sydkorea.

tävlingsdagens morgon bestämdes att Björn Ferry, som i flera dagar legat för ankar med tecken på förkylning, skulle åka tredjesträckan på den allra sista VM-dagen.

Den svensk som blev utan plats i laget blev i stället David Ekholm – som gjort succé i VM med bland annat silvret i mixedstafetten.

Men efter att Ferry gått i mål på söndagen kändes beslutet att åka stafetten allt annat än rätt.

– Jag hade nog hellre kommit igång hemma. Det känns helt fel för mig att vara här, säger Ferry.

– Det var många år sedan jag var så här långt ifrån toppform. Det känns som man haft en månads semester på Mallorca. (TT)