Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systemet havererade när jakttillstånd skulle sökas

Natten mot måndag skulle ansökan öppna för jakttillstånd på småvilt. Men servrarna pallade inte trycket.

Många jägare satt uppe vid klockan tolv, natten mot måndag. Det var då webbapplikationen NatureIT skulle ha öppnat för försäljning av jakttillstånd på småvilt och ripa på renbetesfjällen i Jämtland. Men systemet höll inte länge innan det havererade. Klockan 00.45 fick länsstyrelsen stänga ned webbplatsen, då det inte gick att slutföra bokningarna.

Nu har Länsstyrelsen i Jämtlands län stoppat försäljningen helt och tills vidare via appen. Anledningen till problemen tros vara överbelastade servrar. Just nu väntar länsstyrelsen på besked från leverantören om vad som har hänt för att sedan kunna spika ett nytt datum för öppningen.

Olof T Johansson är ordförande för Tåssåsens sameby och en av ripjaktsengagerade som motsatt sig det nya systemet från början. Han är inte förvånad över att systemet havererade.

– Systemet sjösattes utan att ha provats i skarpt läge. Det är en konstruktion uppifrån som inte är gjord för jägarna, säger han.

Länsstyrelsen införde systemet inför årets jaktsäsong för att göra det lättillgängligt för alla genom att man ska kunna boka jakttillstånd till sig själv och sin jaktgrupp direkt via webbapplikationen. Först till kvarn gäller.

Olof T Johansson menar att det inte gynnar jägarna, utan att man mister kontakten mellan de olika jaktlagen och de som bor i samebyarna där jakten utförs. Han tror att "Tåssåsenmodellen" med lottningssystem, som för ögonblicket inte är i bruk, kommer behövas tas tillbaka.

– Det största felet länsstyrelsen gjort med satsningen är att de bestämde sig att ta fram modellen helt färdig, i stället för att ta in oss redan i utvecklingsstadiet, säger han.

Läs mer om ripjakten här.