Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systemet inte rättvist

Eftersom många uppgifter har snurrat runt i medierna om landstingets ersättningssystem till primärvården så är det på sin plats med ett klargörande:

Den som uppfyller de krav som landstinget ställer på en hälsocentral har rätt att starta och driva och erhålla ekonomisk ersättning från landstinget. Ersättningen är och ska vara lika för de hälsocentraler som landstinget driver och de som privata entreprenörer driver.

Det gör att landstinget inte självständigt kan besluta om på vilka orter det ska finnas hälsocentraler. Det är ett system som vi Socialdemokrater inte gillar eftersom vi uppfattar det som "fri dragningsrätt" på invånarnas skattepengar. Men så är lagen och det har vi att rätta oss efter.

Socialdemokraterna har beslutat att ändra det systemet om man kommer i regeringsställning efter nästa års val, medan rätten att välja hälsocentral kommer att vara kvar.

Ambitionen i det kommande ersättningssystemet är att det ska bidra till att säkerställa att alla invånare i länet ska ha en god hälso- och sjukvård på lika villkor. Den största felaktigheten i dag är att i vissa fall ersätts vårdgivaren efter var hälsocentralen finns utan hänsyn till var patienten bor.

Om till exempel patienten fått vård på Nya Närvårdens filial i Hammerdal, har ersättning utgått efter att deras hälsocentral finns i Hoting där ersättningen är högre. Det innebär en orättvisa i systemet som är omöjlig att försvara. Ett ersättningssystem som inte upplevs rättvist går i längden inte att vidmakthålla.

Det är landstingets ansvar att länets invånare får en god och likvärdig vård, även på orter där det inte lönar sig för privata vårdgivare att etablera sig.

Landstinget ska också ha beredskap för att erbjuda hälso- och sjukvård om en privat utförare av vård lägger ner i ett område. Det ansvaret har ingen av de privata utförarna av vård.

Landstingets ansvar innebär att inga bygder kommer att stå utan primärvård även om privata utförare inte vill eller kan fortsätta sin verksamhet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel