Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systemfel i vård och skola

Ingen kan väl ha undgått att ta del av debatten om uppenbara brister inom vård och skola. Det gäller utsortering av elever, "privata vinster", vandvård i äldrevård, övervinster etcetera.

Medierna har bevisat konkreta fel där man bryter mot lagen, bland annat med konsekvensen att en rektor omedelbart avgick.

Regionrådet Robert Uitto (S) och vd för AB Nya Närvården, Hans Boberg, är oense om de privata vinsterna. Uitto ser att dessa är för stora: "Skattemedel har gått till aktieutdelning". Boberg menar tvärtemot att vinsterna har gått till ägarnas löner och att allt skötts enligt reglerna.

Det här är exempel på hur det blir när det finns ett systemfel i lagstiftningen. Ett aktiebolag ska och bör förstås drivas i vinstsyfte. Högsta möjliga vinst är då drivkraften. Att tala om övervinster blir märkligt.

Det stora felet är att lagstiftningen tillåter aktiebolagsformen. Det bäddar för problem, för vårdtagare och elever har olika behov och kostar alltså olika.

Det bästa är nog att man framöver endast tillåter organisationer där vinstsyfte saknas. Självkostnadsprincipen bör gälla, varken över- eller underskott i resultatet. Resurser tillförs i stället efter behoven.

Vad blir då drivkraften för god kvalitet? Jo, organisationens egen människosyn där alla elever och vårdtagare är lika mycket värda. Vård och undervisning ges efter behov.

Detta är fullt möjligt, och dessutom nödvändigt att snarast genomföra. Personligen tror jag även att skolan skulle må bäst av att förstatligas så att olikheterna mellan kommunerna reduceras.

Bo Westin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel