Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systrar ska utvisas från Strömsund

Två systrar, 12 och 9 år gamla, från Azerbajdzjan som bor i ett familjehem i Strömsund sedan ett år tillbaka, hotas nu av utvisning till Tyskland efter Migrationsverkets avslag på deras ansökan om uppehållstillstånd.

Systrarnas öde har engagerat flera människor i Strömsund som reagerat mot beslutet genom att skriva under protestlistor och dela information om fallet på Facebook.

Till saken hör att systrarna lämnades av sin mamma för över ett år sedan och enligt de uppgifter som ÖP har tagit del av vet inte barnen eller fosterfamiljen var modern är. Verkställs beslutet om utvisning riskerar systrarna att ensamma få åka till Tyskland där de varken har släkt, vänner, eller pratar språket.

Erik Lundgren och hans sambo Irada Lundgren har tagit hand om systrarna sedan ett år tillbaka och när ÖP talar med Erik Lundgren är han samlad men upprörd.

– Varför måste man ge sig på två tjejer som det börjat gå så bra för, de pratar svenska och har kommit in bra i samhället i Strömsund.

Erik Lundgren och hans sambo har skriftligen vädjat till Migrationsverket: "De har redan upplevt stor sorg och trauma i att bli skild från sin mamma. Vi tror inte att de skulle klara av att åter igen ryckas upp från sitt sammanhang. Faran vi ser, är att deras liv blir förstört."

Även barn- och ungdomspsykiatrin i Östersund, som fungerat som ett stöd till familjen, har vädjat till Migrationsverket och menar att ett uppbrott från familjehemmet i Strömsund vore förödande för flickornas psykiska hälsa. Men vädjan kom in för sent, 18 oktober, en dag efter Migrationsverkets beslut.

Erik Lundgren vet inte när flickorna ska skickas till Tyskland.

– Vi har ju bara fått ett papper från Migrationsverket där det står att beslutet ska verkställas och att en kopia är skickad till Polismyndigheten i Stockholms län.

– Det känns långsökt, det går ju inte att skicka flickorna själva till Tyskland, då kanske jag och sambon måste följa med.

Beskedet från Migrationsverket, daterat 17 oktober, kom med posten 21 oktober: "Migrationsverket har beslutat att avvisa era ansökningar om uppehållstillstånd samt att överföra er till Tyskland i enlighet med bestämmelserna i Dublinförordningen. Besluten har vunnit laga kraft."

Enligt Dublinförordningen måste en asylprövning ske i det EU-medlemsland som de asylsökande först anländer till, eller har fått en Schengenvisering av, i flickornas fall Tyskland.

– Det känns ganska byråkratiskt, varför inte lösa det här? Det blir väl en papperskvarn där nere och så blir de hemskickade till Azerbajdzjan, där de inte har någon nära familj kvar, säger Erik Lundgren.

ÖP kommer att följa familjens fortsatta kamp.