Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Systrar som sjunger för frihet

/
  • Abjeez är persisk slang för systrar, så namnet var givet när Safoura och Melody Safavi bildade bandet.
  • Det går bra för gruppen Abjeez just nu. Bakre raden: Nicolas Lazo, Sufi Safavi, Johan Moberg, Erland Hofgaard. Längst fram: Melody Safavi och Safoura Safavi.

Det går bra för världspopbandet Abjeez nu.

De har just avslutat en månadslång turné i södra Sverige och ska nu jobba vidare med hela två nya skivor.

Dessutom har den rättsliga konflikten med Voice of America löst sig.

Annons

Systrarna Melody och Safoura Safavi är uppväxta i Krokom och har sedan bott i Östersund. Nu bor Melody sedan flera år i USA och Safoura flyttade från Östersund till Stockholm för ett par år sedan. Där emellan har hon även hunnit med att bo en tid i Sevilla i Spanien.

Abjeez har gjort flera turnéer i Europa, Kanada och USA, och skaffat sig en ganska stor publik.

– Abjeez har sin egen fanbase som ständigt växer, främst bland iranier eftersom vi hittills mest har skrivit och sjungit på persiska. Vi har även fått en del fans från andra länder och kulturer vilket känns underbart, säger Melody.

Nu har bandet just avslutat en månadslång skolturné, två veckor i Västra Götaland och två veckor i Sörmland, med Östersundstrummisen Erik Edlund inlånad bakom trumsetet.

– Vi har även haft ett par offentliga konserter och spelade på Östra sjukhusets barn- och ungdomsmottagning, vilket var en fantastiskt upplevelse.

Någon vila väntar dock inte nu.

– Vi har just fått en ny replokal mitt i Stockholm som kommer att vara vårt andra hem under de kommande månaderna. Vi ska fortsätta att jobba med produktionen av våra nya låtar och planerar framtida spelningar i Europa och Nordamerika, berättar Melody.

Men det blir inte bara en skiva med nytt material, utan två. Helt enkelt på grund av låtarnas olika karaktär.

– Hälften av låtarna är på något sätt förknippade med efterverkan av det sista presidentvalet i Iran. Under tiden mellan sommaren 2009 och 2012 skrev vi några låtar i stöd till det iranska folkets kamp för friheten.

– Några av låtarna användes av aktivister och spelades under studentdemonstrationerna. De har en annan klang i jämförelse med våra tidigare låtar som också har haft seriösa budskap men förmedlas med humor och ironi. Därför kändes det mer logiskt att skilja dem åt, berättar Melody Safavi.

Det senaste året har haft en speciell höjdpunkt för Abjeez som band.

– Det viktigaste som hänt oss är kanske en artikel som skrevs om oss i New York Times – International Herald Tribune. Vi själva förstod inte vikten av den förrän den var publicerad och vi fick många gratulationshälsningar från andra artister och folk inom media, säger Melody.

Dessutom har hon fått tillbaka sitt jobb på Voice Of America, den statliga amerikanska tv-kanalen. När Abjeez släppte videon till låten DemoKracy med sitt anti-krigsbudskap mitt under Bush-administrationen och USA:s militära engagemang i Mellanöstern, blev hon uppsagd utan skäl, och utan uppsägningstid.

– Min chef sa att det inte hade gått så om jag exempelvis jobbat på den kinesiska avdelningen, berättade hon för ÖP då.

Med hjälp av två advokater lämnade hon in en stämning mot VOA. Hon vill av privata skäl inte gå in närmare på utfallet, men konstaterar att det löste sig, och i dag jobbar hon som reporter och producent för den persiska redaktionen.

Annons