Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systraskap – två musikgenier

Yran har på riktigt sparkat igång med Klubbland och för mig började allt med elektronikaduon Systraskap. En start som verkligen lade ribban högt.

Annons

Betyg: 5/5

Bäst: Att få en så bra start på Yran.

Sämst: Lokalen. Även om kyrkan gjorde spelningen intressant och stämningsfull var det svårt att sitta still i på en hård bänk.

Tjejerna i Systraskap, Sabina Wärme och Amanda Lindgren, är två musikgenier. De väver ihop fantastiska ljud med trummor, trumpet, klarinett och sina egna röster – som ibland är förvrängda och dova – till ett helt eget sound, ett sound som man sällan får höra.

Amanda Lindgrens häftiga trumsolon går rakt in i kroppen och man kan inte bli annat än imponerad när hon spelar trumpet med den ena handen och trummor med den andra. Båda sjunger men Sabina Wärme står för den största delen sång och med sin kraftfulla röst går det rysningar genom hela kroppen när hon inlevelsefullt sjunger texterna.

Även om det är musiken som står i centrum har texterna viktiga politiska budskap om bland annat kapitalismsamhället och konsumtionshets.

Tyvärr finns det ett problem med Systraskap. Det är för få människor som upptäckt deras musikalitet. Många av kyrkbänkarna i Gamla Kyrkan ekade tomma.

– Det är ovanligt att spela i en kyrka, Amanda Lindgren sa det själv.

Stämningen och akustiken blir speciell i en kyrka. Gåshud och nästan en och annan tår kryper fram för man blir så tagen, så påverkad. Men Systraskaps musik är också något som ska kännas i kroppen, med dans. Med plats i en hård kyrkbänk blir deras musik inte rättfärdigad.

De har musiken, attityden och utstrålningen för att ta sig fram i musikvärlden men än är de inte riktigt där. De har trots allt bara spelat i två år, sedan januari 2011. Förhoppningsvis slår de igenom snart för jag vill höra dem på dansgolvet.