Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Systraskap:– Vi vill ge inspiration

Systraskap föddes framför allt ur frustration.

Annons

Sabina Wärme och Amanda Lindgren lärde känna varandra genom att diskutera sin syn på samhället: feminism, sexualitet, rasism, miljöförstöring. Och fann en gemensam politisk ilska de behövde kanalisera.

Vi har mejlkontakt dagarna innan de ska spela på Debaser Medis i Stockholm. Jag frågar vad de vill uttrycka live.

– Vi kan förstärka musiken med den visuella dimensionen, både i form av kroppsspråk, scennärvaro och ljussättning. Publiken kan följa med i vad som händer rent fysiskt, vilka instrument vi använder oss av och vad vi gör på scen.

Fredag kväll på Debaser Medis ser jag säkert 15 andra östersundare. Sabina Wärme, med ursprung i Bispgården, har tagit med Umeåbördiga Amanda Lindgren till Östersund många gånger, och publiken är uppenbarligen så lojal att de följer med ända till huvudstaden.

Lindgren sitter vid sitt trumset, plockar ibland upp ett blåsinstrument, spelar en melankolisk melodi samtidigt som hon håller den hårda rytmen med fötterna.

Samtidigt står Wärme bakom sitt podium, skiftar mellan förprogrammerade rytmer på datorn, cymbaler, bas och tamburin och sjunger politiska slagord. Det är en genuin inspiration att se.

Systraskap förklarar tidigare att för dem föds konsten ur politiken, att det är ett bränsle för skapandet.

– Att skriva blir ett sätt att göra något konkret av frustrationen över hur vårt samhälle ser ut, och att sen framföra musiken ger oss energi och förhoppningsvis ger det även andra människor hopp och inspiration.