Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

T.J. i centrum när Jämtland tog tung seger

Fullsatt sporthall, en av säsongens bästa matcher – och Jämtlandsseger i (ännu) en dramatisk ligamatch. Allt gick som smort för Jämtland mot serieledande Solna.
– Matchbilden blev bättre än tänkt, sa Egal Saleman – en av flera matchvinnare i 73–70-segern.

Saleman, Tommy Johnson, Tyrone Levett och förstås Andrew Mitchell var främsta korten hos Jämtland. Ett Jämtland som spelade på konsekvent hög nivå och som fällde Solna med lagets egen medicin.

Tufft och varierat försvarsspel och ett säkert skytte, både på treor och tvåor.

– Vi har förlorat två gånger mot Solna, men vi har hela tiden känt att vi kan ta dem. Problemet tidigare var att vi inte kunde kontrollera bollen. Nu fick vi dessutom en bra start, sa Saleman.

fick spela över 20 minuter vilket var mer än tänkt. Orsaken var att Joakim Eriksson fick ryggproblem tidigt i matchen.

Rockaden gav Jämtland ett annat spel. Och Mathias Eckhoff hade bara lovord att ge sin 199 cm långe forward.

– Han är aggressiv i anfallsspel. Egal är jättebra, rörlig. Jag gillar Egal. Han har skills (talang).

Salemans stora förtjänst i går var inte poänggörandet utan returtagningen. Han gjorde förvisso mycket viktiga 69–65, men tog framförallt tre offensiva returer.

Vi ska heller inte glömma en av kvällens höjdpunkter; Salemans dunderblock på Juha Sten i ett starkt lay up-försök. Sten åkte i golvet så det sjöng om det och publiken vrålade av glädje.

Vrålade av glädje gjorde de 1 250 åskådarna många gånger.

Matchen höll hög nivå.

Högt tempo, starkt försvarsspel, individuella prestationer av yppersta märke och dramatik. Solna fick sista skottet, men Lesli Myrthil missade och symboliskt nog var det Tommy Johnson som tog returen.

Pekka Salminen var besviken. På frågan om någon av Jämtlands spelare störde honom extra mycket, svarade han.

– Nä, men han där, sa Salminen och pekade mot Mathias Eckhoff. De spelar med olika försvar, man-man ibland och - jag vet inte allt.

Eckhoff blev inte svaret skyldigt.

– Äh, han är bara hövlig när han kommer hit som gäst. Och vi ska inte bli kaxiga för det här. Solna hade en off-day och dessutom en amerikan (Crawford) som ännu inte är i form. Vi är fortfarande en stor underdog.

Salminen ville inte instämma i påståendet att kopian slog originalet.

– Nej, nej. Det var en norsk coach slog en finländare...

Vi konstaterar till slut: Jämtland har nu vunnit 50 procent av matcherna. Bara det är siffror som inte många Jämtlandscoacher lyckats med genom åren.

– Det finns sex-sju lag som kan vinna SM-guld. Jämtland kan gå till semifinal eller final, sa Pekka Salminen.

Nog låter det som ljuv musik i alla Jämtlandsöron.

Jämtland: Tyrone Levett 27, Tommy Johnson 18, Andrew Mitchell 15, Egal Saleman 4, Stefan Hellgren 3, Joakim Eriksson 2, Francis Odada 2, Erik Westin 2. Solna: Martin Pahlmblad 21, Saulius Dumbilauskas 16, Alex Lindkvist 13, Jermaine Flowers 7, Lesli Myrthil 5, Juha Sten 4, Samuel Desport 2, Peter Bogner 2.

Publik: 1 250.

Han har varit så hårt kritiserad, ja, närmast bespottad. Nu är dock T.J. på väg att ta gruvlig revansch på allt och alla. Inblandad i så mycket positivt. Tog returer och satte framförallt många treor.

Vilken klippa han är, så pålitilig, så stark och inte minst – så otroligt explosiv. 27 poäng och åtta returer och så konsekvent bra i allt han gör. Matchvinnartyp alla dagar i veckan.

En äkta rookie, men bara på papperet. Ansvarsfylld, kylig i pressade lägen, säker i sitt skytte och tuff i returtagningen. Ersatte ryggskadade Joakim Eriksson på ett utmärkt sätt.

– Kopian slog originalet.

En helnöjd Ulf Paulsson i Jämtlands styrelse, strax innan presskonfernensen skulle börja. Paulsson syftade på att Eckhoffs Jämtland till stor del påminner om Salminens Solna.

Jämtland: 59 procent (Mitchell 5/5).

Solna: 52 (Lindqvist 5/6).

Jämtland: 47 (Levett 4/5, Johnson 6/10).

Solna: 25 (Pahlmblad 4/10).

Jämtland: 80 (Levett 3/3).

Solna: 64 (Dumbliauskas)

Jämtland: 32 (Johnson 9).

Solna: 27 (Dumbliauskas 8).

Johnson 38.34, Levett 38.31, Mitchell 33.46, Hellgren 26.47, Saleman 20.20, Eriksson 16.02, Odada 11.41, Larsson-Hillgren 5.07, Säwström 4.47, Westin 4.25. Korhonen och Mukooza spelade inte.

Måndag 23 febr: Solna–Uppsala. Tis 24 febr: Sundsvall–Plannja, Gothia–08 Stockholm, Södertälje–Helsingborg, Norrköping–Jämtland.